Hlavní obsah

Rebelové z ODS dál napínají vládu, dohoda na daňovém balíčku není

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Den před zahájením schůze, na které se má projednávat konsolidační balíček, s nímž vláda spojila otázku své důvěry, vůdce skupiny rebelů Petr Tluchoř potvrdil, že není dosud žádná dohoda s vedením ODS o jeho případných změnách. Rebelové podle něj dál trvají na tom, že ODS musí držet svou programovou prioritu, kterou je nezvyšování daní.

Foto: archiv, Právo

Jeden z rebelujících poslanců Petr Tluchoř

Článek

Tluchoř dál věří, jak řekl „ve vítězství zdravého rozumu“, které by mělo vést k dohodě. Ještě před zahájením jednání Sněmovny se pokusí o její uzavření na schůzce vyjednávací skupina.

„Já pevně věřím a doufám, že zvítězí zdravý rozum a dohodu o tom, abychom nezvyšovali daně, aby se ODS vrátila ke svému pravicovému programu, najdeme,“ řekl Tluchoř, podle něhož odklon od programu vedl právě v proběhlých volbách k „hanebným výsledkům“. ODS podle něj nemůže takto zvyšovat daně, pokud se chce v budoucnu ucházet o přízeň voličů.

Jako nejspornější z balíčku označil Tluchoř tři body: zvyšování daní, zavedení milionářské daně a trestání aktivních seniorů.

Není třeba odkládat balíček po kongresu ODS

Tluchoř nevidí racionální důvod k odkládání projednávání balíčku ve Sněmovně až po kongresu ODS. Podle něho se totiž kongres nebude prioritně týkat balíčku, ale bude se na něm rozebírat především výsledek fatálního debaklu ODS ve volbách a případné vyvození odpovědnosti za tento výsledek. „Daňový balíček nebude na kongresu takovým tématem, jak by si někdo přál,“ dodal Tluchoř.

Poslanec v této souvislosti zopakoval, že považuje spojení balíčku s hlasováním o důvěře Nečasově vládě za „hloupé rozhodnutí“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám