Hlavní obsah

Část ODS včetně Pospíšila podpoří do Senátu levicovou Emmerovou

Právo, Jan Švábek
Plzeň

Poslankyni Miladu Emmerovou z ČSSD ve druhém kole senátních voleb podpoří několik členů ODS. Mezi nimi je i neúspěšný kandidát z prvního kola a současný senátor za Rokycany Luděk Sefzig nebo poslanec a lídr kandidátky ODS Jiří Pospíšil.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Milada Emmerová

Článek

Soupeřem Emmerové je totiž v osmém volebním obvodu Rokycany, který zahrnuje také severní Plzeňsko, komunistický kandidát Jiří Valenta. Občanští demokraté nechtějí dopustit, aby Valenta zvítězil a stal se senátorem. Jako druhý důvod někteří členové ODS označují snahy Emmerové za zachování rokycanské nemocnice.

„K volbám půjdu a budu podporovat paní doktorku Emmerovou. Měli jsme společný cíl, což byla záchrana rokycanské nemocnice. Navíc je to kandidátka demokratické strany,“ řekl Právu Sefzig. Ten v prvním kole skončil na nepostupovém třetím místě, v rodných Rokycanech však ze všech sedmi kandidátů získal nejvíce hlasů.

„Žádné oficiální stanovisko jsme nepřijali, nicméně řada členů bude volit paní Emmerovou. Nechci, aby se stal ústavním činitelem pan Valenta, který byl členem StB,“ potvrdil předseda rokycanské ODS Jan Šašek. Emmerovou se u voleb rozhodli podpořit také poslanec Jiří Pospíšil nebo místostarosta městské části Plzeň-Lochotín Vladimír Tichý.

Valenta: Je to pomsta

Valenta však vidí hlavní důvody jinde. „Primárně to pojímám jako pomstu za svoji činnost a boj v rámci zastupitelstva města proti nekalým praktikám ODS a některým jejich členům, kteří jsou s tím spojení,“ sdělil Valenta s tím, že se jedná zejména o veřejné a obecné zakázky.

Své členství v StB Valenta nepopírá. „Je to pravda, v roce 1989 jsem byl u StB, ale jako nestraník po střední škole. Dělal jsem školu SNB pro všechny policisty a byl tam přeřazen na umístěnku na pár měsíců,“ vysvětluje.

Volby 2012

Přehled výsledků voleb do Senátu vám přinášíme v našem speciálu Volby 2012.

Souboj tak těsně před druhým kolem voleb dostal nový rozměr. O tom, kdo v rokycanském obvodu zvítězí, mohou voliči rozhodnout již tento pátek a sobotu.

Reklama

Výběr článků

Načítám