Hlavní obsah

Krajské koalice: Na jižní Moravě napínají lidovce i KSČM

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koaliční jednání v krajích s různou intenzitou pokračují. Zatímco někde se už koalice rýsuje, jinde je do finální dohody daleko.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jihomoravský hejtman a místopředseda ČSSD Michal Hašek

Článek

V Jihomoravském kraji je už jisté, že v koalici se soc. dem. nebudou TOP 09 ani ODS.

„Vylučujeme z dalších povolebních jednání o koalici ODS a TOP 09, tým bude pokračovat v jednání s oběma potenciálními partnery, tedy s KDU-ČSL a KSČM,“ uvedl včera po jednání krajského vedení strany předseda Václav Božek.

Pokračování partnerství mezi vítěznou ČSSD a KDU-ČSL, která skončila třetí a bude mít 14 zastupitelů, tedy o dva méně než druhá KSČM, není tedy vůbec jisté.

Jak uvedl hejtman Michal Hašek, jsou lidovci i komunisté pro ČSSD rovnocenné varianty. „V obou případech můžeme s každým partnerem sestavit stabilní většinovou koalici pro kraj,“ uvedl Hašek.

Sociální demokraté nebudou o možné podobě koalice na jihu Čech jednat s uskupením TOP 09, Jihočeši 2012 a KDU-ČSL, které se vytvořilo v sobotu večer na základě výsledků voleb, disponuje 16 mandáty a už v sobotu vyzvalo ČSSD k uzavření koalice. Právu to řekl Jiří Zimola, lídr a hejtman vítězné ČSSD s tím, že v úterý dopoledne proběhne první kolo jednání s druhou nejsilnější stranou, KSČM. [celá zpráva]

V Ústí širší koalice? Na Liberecku spory

Vítězná KSČM v Ústeckém kraji už jednala o nejpravděpodobnější možné koalici nejprve s druhou ČSSD a třetími Severočechy.

Většinu může vytvořit s každým z těchto dvou partnerů, ale podle lídra komunistů Oldřicha Bubeníčka by KSČM uvítala širší koalici.

V Liberci je situace složitá. Komunisté skončili druzí a získali deset mandátů, stejně jako třetí Změna pro Liberecký kraj.

Komunisté sice navrhli vítězným Starostům pro Liberecký kraj koalici s účastí ČSSD, ale Starostové preferují koalici se Změnou a s ODS.

Jenže lídr Změny Jan Korytář je pro spolupráci se Starosty, ale odmítá jít s ODS.

Šéf Starostů Milan Půta prý navíc netušil, že regionální rada ODS přijala v usnesení zákaz spolupráce s Korytářem.

Volby 2012

Přehled výsledků voleb do Senátu vám přinášíme v našem speciálu Volby 2012.

„Já o tom usnesení vím několik hodin. Ale chtěl bych zachovat chladnou hlavu,“ řekl Půta v Radiožurnálu a vyloučil trojkoalici s ODS a ČSSD.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám