Hlavní obsah

Komunisté proti komunistům. Nárůst KSČM paradoxně zmírnila KSČ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Politologové kladou ve výsledcích proběhlých krajských voleb důraz na výrazný nárůst podpory KSČM. Komunisté sice posílili, nicméně i oni doplatili na tříštění sil a možná i neinformovanost lidí. O hlasy levicových voličů vedle KSČM soupeřila i KSČ.

Foto: Profimedia.cz

Generální tajemník KSČ Miroslav Štěpán

Článek

Zatímco Komunistická strana Čech a Moravy, která je všeobecně považována za nástupkyni předlistopadové komunistické partaje, oslovila ve volbách přes 20 procent voličů, obnovená KSČ, vzývající dobře známé srpy a kladiva, získala podporu pouze půl procenta voličů. Kandidovala však pouze ve čtyřech krajích.

Nejlepšího výsledku dosáhli tito "pravověrní komunisté" sdružení kolem Miroslava Štěpána v Ústeckém kraji, kde získali 2,21 procenta hlasů. Rovněž v Moravskoslezském kraji získali přes dvě procenta. Ve středních Čechách a v Pardubickém kraji již byla jejich pozice horší, nicméně středočeských 0,8 procenta rovněž není zanedbatelných.

Je otázkou, zda pro některé voliče nebyla existence dvou komunistických partají na hlasovacích lístcích matoucí. Jednoduše se potom mohlo stát, že do obálky putoval jiný hlasovací lístek. Možná i s tím ostatně KSČ počítá.

I letmý pohled do stranických materiálů KSČ odkazuje k třídnímu boji a jeho metodám. Podle KSČ jejich parlamentní jmenovkyně sice "programově usiluje o socialismus, ale zapomíná na cesty, které k němu vedou".

Volby 2012

Přehled výsledků voleb do Senátu vám přinášíme v našem speciálu Volby 2012.

"Pouhé řeči o sociálně spravedlivé společnosti k takové společnosti nevedou," tvrdí ve svých dokumentech mnohoznačně KSČ.

Reklama

Výběr článků

Načítám