Hlavní obsah

Ať se Sobotka zamyslí nad utrpěnými ztrátami, vzkazuje Fišera z Ústí

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda soc. dem. Bohuslav Sobotka žádá hlavy vedení ústecké krajské organizace. A to kvůli tomu, že se ČSSD ve volbách v regionu umístila až na druhém místě za komunisty.

Foto: Miroslav Rada, ČTK

Arno Fišera

Článek

Podle šéfa ústecké soc. dem. Arna Fišery jde o nekorektní útok. Poukázal, že ČSSD utrpěla ztráty v celé republice, nad čímž by se podle něj měl zamyslet spíše Sobotka.

V čele kandidátky soc. dem. pro krajské volby stála hejtmanka Jana Vaňhová. Na druhém místě figuroval do svého zatčení kvůli korupční kauze týkající se eurodotací její náměstek Pavel Kouda. Fišera kandidoval až z třetího místa. Voliči v kraji přitom ČSSD (a ODS, která spoluvládla) vytrestali kvůli korupčním aférám.

Fišera odmítl hodit ručník do ringu. A pustil se do Sobotky. „Je to nekorektní útok a nevyzrálý výrok,“ uvedl v neděli. Sobotka by podle něj měl se spolustraníky přemýšlet, proč ČSSD celostátně přišla o 75 mandátů v krajských zastupitelstvech.

„Měli bychom se nad tím všichni zamyslet, včetně pana předsedy. Bylo by to užitečnější než tyto výkřiky,“ vyzval Fišera. Za Sobotkovým postojem vidí i fakt, že ústecká krajská organizace na loňském sjezdu v Brně podporovala na post předsedy soc. dem. Michala Haška.

Vyšachuje KSČM soc. demokraty?

„Možná je to proto, že jsme pana Sobotku nepodporovali do funkce předsedy,“ dodal Fišera.

Ten poukázal, že za jeho úřadování soc. dem. vyhrála na Ústecku komunální volby a v krajském městě vládne samostatně. Podle Fišery je Sobotkova výzva „dětinská“ i kvůli faktu, že ústecká krajská soc. dem. si bude volit nové vedení na konferenci, která se koná už 5. ledna příštího roku.

Na Ústecku je vyjednávání v rukou vítězných komunistů. A ti by mohli ČSSD z krajské vlády zcela vyšachovat. Ústecká KSČM se sice v neděli dohodla, že bude o koalici jednat přednostně se soc. dem. a Severočechy.cz, ale volební lídr komunistů Oldřich Bubeníček se už podle ČTK nekloní k levicové koalici, kterou preferoval v první reakci na výsledky voleb.

Volby 2012

Přehled výsledků voleb do Senátu vám přinášíme v našem speciálu Volby 2012.

Zevnitř strany se totiž ozývají i hlasy, že koalice s ČSSD by byla popřením vůle voličů. Pro komunisty je základním požadavkem funkce hejtmana a vliv na dopravní politiku kraje.

Reklama

Výběr článků

Načítám