Hlavní obsah

Ze stovek pacientů volila v nemocnici jediná, chtěla pomoci dceři

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Jako jediná z celkem zhruba šesti set pacientů karlovarské nemocnice projevila zájem o hlasování v krajských volbách Cecílie Moravcová z Velichova na Karlovarsku. Důvodem, proč nechtěla, aby její hlas propadl, byla snaha podpořit svou dceru na kandidátce nezávislých.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Cecílie Moravcová z Velichova projevila jako jediná ze šesti set pacientů karlovarské nemocnice ochotu volit. Volební urnu ji přinesla v sobotu dopoledne předsedkyně okrskové volební komise Vendula Sedláčková.

Článek

Ostatní pacienti nemocnice v Karlových Varech na volby ovšem rezignovali. Ti, co se tam ocitli neplánovaně například s nějakým úrazem, neměli voličský průkaz, bez kterého podle červnové novelizace zákona hlasovat jinde, než ve svém okrsku, nemohou. Pacienti s plánovanými operacemi si průkaz dopředu nevyřídili.

„Ze šesti set pacientů karlovarské nemocnice projevila zájem o hlasování v krajských volbách pouze jediná pacientka,“ uvedla mluvčí karlovarské nemocnice Barbora Silná.

„Volím v každých volbách, tak proč bych měla vynechat volby zrovna teď jenom kvůli tomu, že jsem v nemocnici,“ vysvětlovala Moravcová. „Nepřehlédnutelný v mém rozhodovaní je ovšem i fakt, že se v krajských volbách o hlasy uchází také má dcera Markétka. Je starostkou ve Velichově a je na patnáctém místě kandidátky Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst,“ pokračovala.

Tak malý zájem nepamatují

Už na první pohled je zarážející, že se o volby nezajímá naprostá většina pacientů. „Jsem v okrskové volební komisi, pod kterou spadá nemocnice, již poněkolikáté, ale ještě se nám nestalo, že bychom tam šli pouze za jednou voličkou,“ uvedl Vladimír Krůta, zapisovatel okrskové volební komise v Obchodní akademii stojící nedaleko špitálu.

„Od června, kdy byla schválena novela zákona o volbách do krajů, jsou nově zavedené voličské průkazy pro ty, kdo chtějí volit mimo svůj okrsek,“ uvedla vedoucí odboru vnitřních věcí na karlovarském magistrátu Jindřiška Gallová.

Když v sobotu dopoledne okrsková komise předala Moravcové na nemocničním pokoji obálky s nabídkou hlasů, museli se všichni na pokoji otočit zády. „Je třeba dopřát voličce soukromí, aby si mohla vybrat kandidátku a popřípadě zaškrtat své favority,“ vysvětlila předsedkyně okrskové volební komise Vendula Sedláková. „Není dost dobře možné s sebou nosit za nepohyblivými voliči rozměrnou a těžkou zástěnu, která je ve volební místnosti, takže se to řeší takhle,“ dodal Krůta.

Moravcová v koutku duše věří, že její dcera ve volbách uspěje. „Má u nás v obci dobrou pověst, takže hlasy dostane,“ uvedla pacientka, která nemá na nemocničním pokoji televizor. „Spoléhám se na dceru, že mě bude telefon průběžně informovat, jak se sčítání hlasů vyvíjí. Budu držet palce,“ uzavřela Moravcová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám