Hlavní obsah

Rath má smůlu, v litoměřické vazbě volit nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý středočeský hejtman David Rath, který tráví letošní volby ve vazební věznici v Litoměřicích, může na hlasování zapomenout. Stále má totiž trvalé bydliště ve středočeské Hostivici. Zákon stanoví, že vazebně stíhaní mohou volit pouze za předpokladu, mají-li bydliště ve stejném kraji, kde se nachází nápravné zařízení. Litoměřice však patří do Ústeckého kraje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Eskorta vede Davida Ratha

Článek

"V krajských volbách mohou vazebně stíhaní volit, ale pouze nachází-li se vazební věznice v obvodu kraje trvalého bydliště vazebně stíhaného," uvedl Vladimír Řepka z ministerstva vnitra. "Pokud tedy nemá bývalý hejtman trvalé bydliště v Ústeckém kraji, kde se nachází litoměřická vazební věznice, volit moci nebude," dodal.

Krajské zastupitele nemohou volit ani odsouzení vězni, neboť překážkou je podle zákona "omezení osobní svobody kvůli výkonu trestu odnětí svobody". Trest si totiž většinou odpykávají ve věznicích mimo domovský kraj. Jen výjimečně by si mohli vybírat alespoň senátory.

Věznění mohou hlasovat před zástupci příslušné okrskové volební komise do přenosné volební schránky při respektování zásady tajnosti hlasování, uvedla Vězeňská služba ČR na svém webu.

Smůlu mají i vojáci v misích

Hlasovat nemohou ani vojáci v zahraničních misích nebo Češi žijící v zahraničí, pokud se kvůli tomu nevrátí do vlasti. Volby si musí nechat ujít i pacienti v nemocnicích a lázních, pokud se tato zdravotnická zařízení nenacházejí v jejich kraji. Podobná omezení obsahuje i zákon o komunálních volbách.

Také zákon o parlamentních volbách stanoví pro výběr senátorů obdobnou podmínku, aby lidé mohli volit ve vězení, nemocnici, porodnici nebo sanatoriu na základě zápisu do zvláštního seznamu voličů.

"V případě voleb do Senátu se do zvláštního seznamu (voličů) zapisují pouze voliči přihlášení k trvalému pobytu ve volebním obvodu, kde jsou vyhlášeny volby," uvádí se v zákoně. Výjimku mají jen zahraniční Češi bez trvalého pobytu v Česku, kteří by mohli hlasovat v kterékoli volební místnosti po předložení voličského oprávnění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám