Hlavní obsah

Příznivci a přátelé zesnulého anarchisty Poláka si jej připomněli na Antipohřbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Přátelé a blízcí se v sobotu odpoledne rozloučili s anarchistou a občanským aktivistou Jakubem Polákem. Akce nazvaná Antipohřeb se uskutečnila v Praze na Střeleckém ostrově a sešla se na ní více než stovka lidí. Následně se účastníci vydali na průvod městem. V jeho průběhu policisté zadrželi čtyři lidi, neboť se měli dopustit přestupku.

Pochod anarchistůVideo: Novinky

 
Článek

Vzpomínání zahájila hudba romské kapely, po níž následovaly projevy na Polákovu památku. "Jeho odkaz může nést každý z nás, a to, myslím, bylo jeho přání," zaznělo mimo jiné.

Foto: Novinky

Průvod anarchistů

V posledních měsících před svou smrtí se Polák angažoval například v případu vystěhování obyvatel z domů v lokalitě Přednádraží v Ostravě-Přívoze. Jeho snahy proto dnes přijel připomenout i aktivista Kumar Vishwanathan, který tamním obyvatelům pomáhá.

Nestor českých anarchistů

Organizátoři také rozdávali mimořádné vydání časopisu A-kontra s Polákovými texty. "Nepůjde o uslzený funus, ale o setkání lidí, pro které Jakub něco znamenal, o připomenutí jeho zápasů a hodnot, které považoval za důležité," popsali pořadatelé předem svoji akci. Dohlíželo na ni několik policistů.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Jakub Polák

Squatter a anarchista Polák byl označován za nestora českého anarchistického hnutí. Za komunistického režimu se pohyboval v undergroundu a disentu. Později stál u zrodu, ať již jako zakladatel, inspirátor či iniciátor, mnoha různých anarchistických organizací v České republice. Řadu let vedl čtrnáctideník (nyní čtvrtletník) A-kontra.

Zabýval se monitorováním násilné činnosti neonacistických skupin a právním zastupováním jejich obětí. Angažoval se v soudních sporech týkajících se rasově motivovaných činů, například v případu Tibora Danihela, který utonul v důsledku útoku skupiny skinheadů v Písku v září 1993.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám