Hlavní obsah

Lessy strávil pět hodin u výslechu GIBS

Bývalý policejní prezident Petr Lessy ve čtvrtek pět hodin vypovídal na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS), která jej viní ze zneužití pravomoci úřední osoby a pomluvy. Kvůli těmto obviněním jej ministr vnitra Jan Kubice odvolal z funkce. Lessy o výslechu hovořil v rozhovoru pro Českou televizi.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Lessy

Článek

Lessy mimo jiné uvedl, že při výslechu znovu poukázal na časový nesoulad v kauze, protože v den, kdy se čin údajně stal, vůbec nebyl v Praze. Rovněž se pozastavil nad tím, že stále ještě nedostal k nahlédnutí vyšetřovací spis.

Lessy uvedl, že to byla to jeho první výpověď v této věci. "Zatím jsem nebyl vyslýchán ani před sdělením obvinění," upozornil. Uvedl, že podrobně vylíčil celou záležitost i vztahy ke zlínským kolegům. Připomněl, že případ už loni vyšetřovala policejní inspekce a dospěla k závěru, že se žádného protiprávního jednání nedopustil. Ministr vnitra s ním později v této věci zastavil i kázeňské řízení.

V Praze jsem nebyl, opakuje Lessy

"Znovu jsem zopakoval, že jsem toho dne v Praze nebyl, mám pro to spoustu důkazů a svědků. Toto jsou nezpochybnitelné argumenty," řekl Lessy a dodal, že GIBS se však tímto časovým nesouladem příliš nezabývá. Podle něho vyšetřovatelé případu nemají žádné materiály, které by ho mohly kompromitovat, i když pracovníci GIBS tvrdí opak.

Lessy také uvedl, že stále ještě nedostal k nahlédnutí vyšetřovací spis, vyšetřovatelé mu to prý zdůvodnili tím, že je to "z taktických důvodů". Bývalý policejní prezident to označil za "velmi znepokojující".

Lesy loni 6. září údajně předal své mluvčí dokumenty očerňující náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka s tím, aby je dala novináři. Mluvčí je pak prý na jeho pokyn stejný den dala redaktorovi deníku Právo. GIBS Lessymu klade za vinu, že o získaných informacích nezachoval povinnost mlčenlivosti, čímž porušil zákon.

Lessy se ale hájí tím, že loni 6. září, kdy se čin údajně stal, vůbec nebyl v Praze. Na 6. a 7. září si prý vzal dovolenou, protože jeho syn havaroval na motorce, a už den předtím odjel za ním do Ostravy.

Lessymu v případě odsouzení hrozí až tři roky vězení. V čele sboru jej nahradil jeho dosavadní náměstek Martin Červíček.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám