Hlavní obsah

Kubice odstoupí, pokud se prokáže, že Lessyho odvolání bylo účelové

Novinky, val
Praha
Aktualizováno

Ministr vnitra Jan Kubice je podle svých slov připraven okamžitě odstoupit, pokud se prokáže, že středeční odvolání policejního prezidenta Petra Lessyho bylo účelové.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Jan Kubice

Článek

"Pokud se prokáže, že odvolání policejního prezidenta Petra Lessyho bylo účelové, odstoupím v tu vteřinu," řekl Kubice v České televizi.

Kubice ale zároveň popřel, že by v Lessyho odvolání mohla hrát roli jakákoli účelovost. Oficiálně byl policejní prezident odvolán poté, co jej Generální inspekce bezpečnostních sborů obvinila ze zneužití pravomoci úřední osoby a z pomluvy. [celá zpráva]

Svůj nesouhlas s tímto odůvodněním projevila opozice, podle které bylo Lessyho odvolání účelové. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka označil krok za puč ODS a TOP 09 proti nezávislosti policie, předseda poslaneckého klubu téže strany Jeroným Tejc uvedl, že se jedná o snahu vládní koalice získat vliv na policii. Situaci dokonce přirovnal k minulému režimu. [celá zpráva]

Kriticky se k případu postavila také šéfka koaličních poslanců Lidem Karolína Peake. Té se příliš nepozdává okamžité jmenování dosavadního policejního náměstka Martina Červíčka na místo Lessyho. Požaduje proto jednání koaličních stran.

Odbory zrušily akci Upír

Na odvolání policejního prezidenta reagovala také Unie bezpečnostních složek (UBS), která se vyjádřila k Lessyho podpoře. „Jeho odvolání považujeme vzhledem k časovému sledu i okolnostem za nestandardní a zcela účelové,“ napsali odboráři na svých webových stránkách.

V této souvislosti UBS rovněž odvolala protestní akci Upír, při které měly tisícovky policistů a hasičů v první den krajských voleb hromadně darovat krev a využít tak nároku na volno. UBS se takto rozhodla prý proto, aby dále příslušníky nevystavila "účelovému tlaku či protiakcím, které jsou zjevně reálné“.

„V současné době chobotnice vítězí i díky strachu či obavám samotných policistů a bohužel i nečinností jiných odborových organizací. Jsme přímými účastníky rozpadu právního státu a UBS-MV nemá síly ani prostředky k osamocenému boji proti zájmům ochromit a zlikvidovat Policii České republiky,“ napsali odboráři k odvolání Lessyho.

Reklama

Výběr článků

Načítám