Hlavní obsah

Levice ve středních Čechách bránila Rathovu éru

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlastně se nic nestalo. Tak by se dalo nazvat hodnocení, které na adresu éry bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha pronesli v diskusním speciálu Českého rozhlasu volební lídři ČSSD a KSČM Josef Řihák a Pavel Jetenský. Naopak občanský demokrat Raduan Nwelati a Helena Langšádlová z TOP 09 uplynulé čtyři roky krajské vlády soc. dem. s podporou komunistů zkritizovali.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Středočeský lídr ODS Raduan Nwelati

Článek

Řihák, který je starostou Příbrami a senátorem, ke kauze Rath pouze poznamenal, že vše musí rozhodnout soud. Když se pak poslankyně TOP 09 Langšádlová vyslovila pro zveřejňování všech smluv k veřejným zakázkám a výdajů nad 50 tisíc, Řihák tvrdil, že krajský web už podobné informace obsahuje. Na námitku, že tomu tak není, prohlásil: „Co se týká zakázek, já nevím. Neřekl jsem, že tam jsou všechny smlouvy“.

Podobě Řihák reagoval i na informaci, že zmizelo počítačové losovací zařízení, které podle policie pomohlo v kauze Rath manipulovat veřejné zakázky. „Neznám takový počítač,“ tvrdil Řihák. Šéf krajského finančního výboru z KSČM Jetenský pro změnu argumentoval tím, že kraj sám nelosoval, ale dělala to za něj specializovaná firma.

„Samozřejmě se losovalo,“ zdůraznil primátor Mladé Boleslavi Nwelati. Poukázal navíc, že losování prováděla spřátelená firma. A pustil se do sociálních demokratů a komunistů, že kvůli jejich odporu na jednání krajského zastupitelstva zákaz losovaček neprošel.

Korupce není kvůli dotacím

Jetenský také uvedl, že podle jeho názoru nebyly evropské dotace zdrojem korupce, ačkoliv si to podle průzkumu veřejného mínění myslí 70 procent obyvatel Středočeského kraje. „Nejsem přesvědčen, že ve Středočeském kraji byly eurodotace zdrojem korupce,“ řekl.

Debata se přiostřila i u tématu dluhu ve výši devět miliard korun, který střední Čechy tíží. Řihák obvinil z odpovědnosti občanské demokraty, kteří jsou podle něj pod půjčkami podepsaní. „Ty smlouvy, kdyby se rušily, tak jsou pak sankce,“ tvrdil. To Nwelati odmítl. „Pan Řihák vůbec není, o čem mluví,“ podotkl s tím, že žádné sankce nejsou.

Podle volebního modelu ppm factum vypracovaného pro ČRo by soc. dem. podpořilo 20,5 a ODS 20,2 procenta voličů. TOP 09 a Starosty by ve středních Čechách volilo 12,8 a KSČM 9,4 procenta voličů. Podle modelu se okolo pětiprocentní postupové hranice pohybuje Strana práv občanů - zemanovci, která kandiduje v koalici se Stranou Češi.

Reklama

Výběr článků

Načítám