Hlavní obsah

TOP 09 chce i po Drábkově kauze vést kampaň v protikorupčním duchu

Novinky, val
Praha

Koncem srpna zahájila TOP 09 v Hostivici, bydlišti Davida Ratha, volební kampaň zaštítěnou tezí, že nehodlá dělat politiku jako středočeský exhejtman a bývalý člen ČSSD obviněný z korupce. Současná kauza kolem podřízených ministra Jaromíra Drábka (TOP 09) však vrhá stín i na samotnou TOP 09. Podle volebního manažera strany Jaroslava Poláčka to však na kampaň nebude mít vliv.

Foto: Oldřich Danda, Právo

TOP 09 a Starostové při zahajování kampaně ve středočeské Hostivici. Po boku Heleny Langšádlové stojí Miroslav Kalousek a Petr Gazdík.

Článek

Zatímco soud ve středu poslal do vazby bývalého Drábkova náměstka Vladimíra Šišku, který byl obviněn z uplácení v souvislosti se zakázkou ministerstva, chopila se tématu opoziční ČSSD, která ústy jejího místopředsedy Lubomíra Zaorálka vrátila TOP 09 její kritiku za hospodaření krajů. Opřela se do dosavadního chodu resortu, podle Zaorálka se úřad pod Drábkovým vedením potýká s celou řadou podezření.

Podle volebního manažera TOP 09 Jaroslava Poláčka se však celá kauza nemusí negativně projevit v reakci voličů TOP 09. „Naopak pan Drábek včera dokázal, že opravdu neslibujeme nesplnitelné a svým jednáním dokázal, že TOP 09 to s odpovědností vůči voličům mysli vážně, což potvrzují i reakce voličů,“ řekl Novinkám.

Dluhy na krajích zůstávají nesplaceny, tvrdí Poláček

Dodal, že kvůli kauze na ministerstvu práce nechystají ani změny ve volební kampani. „V rámci priorit, které máme, se nic nezměnilo,“ řekl. „V krajích se snažíme upozornit na vážná témata, která souvisí s ostudným hospodařením a dalšími vážnými krajskými tématy. Na tom současná situace nic nemění - dluhy na krajích bez ohledu na rezignaci pana ministra zůstávají a čekají na splacení,“ dodal.

Vladimír Šiška, bývalý náměstek ministerstva práce a sociálních věcí, byl zadržen v pondělí s šéfem IT oddělení resortu Milanem Hojerem. Policie viní oba muže z podplácení. Šišku poslal soud ve středu do vazby, načež ministr Drábek oznámil svou rezignaci ke konci října. Hojer je vyšetřován na svobodě.

Podle policie měli muži nabídnout konkrétní firmě přidělení zakázky ministerstva v hodnotě kolem 100 miliónů korun výměnou za to, že stáhne svou stížnost u antimonopolního úřadu, která směřuje proti jiné zakázce ministerstva. Údajně se jedná o společnost OKsystem, která pro ministerstvo po léta zajišťovala informační systémy pro oblast dávek či nezaměstnanosti za stovky miliónů ročně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám