Hlavní obsah

Dobeš chce přísnější pravidla taxislužby, všechna vozidla mají mít taxametry

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr dopravy Pavel Dobeš hodlá vládě předložit novelu, která zpřísní podmínky pro taxikáře. Jednou z podmínek má být taxametr v každém vozidle poskytujícím taxislužby, a to především u takzvané příležitostné dopravy. Pro její provozovatele totiž platí méně přísná pravidla.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Mnoho taxikářů totiž využívá nedostatečné legislativy a schovává se za termínem příležitostná doprava. Takoví řidiči například nemusejí používat taxametr ani pro ně neplatí stanovená maximální cena jízdného. Jiná pravidla platí také pro zkoušení řidičů.

Pokud novela projde, od příštího března bude vše jinak. Předloha totiž počítá se sjednocením podmínek pro všechny, kdo podnikají v silniční dopravě prostřednictvím osobních vozidel. „Povinností podnikatelů v uvedeném typu dopravy bude evidovat všechna vozidla stejným způsobem a sjednotit označení i vybavení vozidel, až na vymezené výjimky, a to zejména povinností vybavit vozidlo taxametrem včetně povinnosti taxametr používat,“ představil Dobeš jeden z cílů návrhu.

Předloha má zpřesnit také fungování tzv. drink servisů, které poskytují často podnapilým řidičům odvoz i s jejich vozidlem.

Ministerstvo si od toho slibuje zkvalitnění taxislužby jako takové, která je často terčem kritiky. „Nová úprava taxislužby by ve svém důsledku měla přinést zkvalitnění služby pro zákazníky, sjednocení povinností pro všechny provozovatele a jednodušší situaci při kontrolní činnosti a následném postihu,“ řekl Dobeš.

Reklama

Výběr článků

Načítám