Hlavní obsah

Konec prohibice k razantnímu růstu nákupů tvrdého alkoholu nevedl

Právo, Jiří Tomaškovič

Na pulty obchodů a do barů po celé republice se vrací tvrdý alkohol. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) zákaz prodeje lihovin s obsahem alkoholu přes 20 procent sice částečně uvolnil už ve čtvrtek, řada obchodníků ale s jeho zařazením zpět do nabídky váhá.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Plzeňský obchod s lihovinami F. L. Věk se už opět honosí plnými regály, ne vše je ale na prodej.

Článek

Většinou si stěžují na nedostatek informací, protože nová pravidla jim nejsou zcela jasná. Řada z nich tak plánuje obnovit plný provoz podniku až od pondělí. Prodávat se přitom opět smí veškerý alkohol vyrobený do 1. ledna 2012 a také alkohol opatřený novými kolky.

Zmírnění prohibice nevyhnalo ve čtvrtek večer do barů ani davy lidí chtivých tvrdého alkoholu, noc na pátek na záchytkách nijak nevybočila z normálu a ani včerejší sváteční den neproběhl podle zpravodajů Práva ve znamení větších nákupů tvrdého alkoholu.

Ani po zmírnění prohibice ale neustávají policisté v kontrolách večerek, barů a restaurací. Kontrolovat alkohol vyrazili společně s hygieniky také včera na severu Moravy. Zjišťovali, jak hospodští dodržují mimořádné opatření, které zakazuje prodávat či nabízet alkohol vyrobený po 1. lednu bez průkazu původu. Závadný alkohol ale v Ostravě nenašli.

Nechtějí riskovat

Hospodští a barmani podle svých slov nehodlají riskovat. Alkohol, který se nesmí nalévat, tak nechali ve skladech. „Hygiena chtěla vidět uskladněný alkohol. Upozornili mě, že otevřené lahve musíme zničit a letošní buď překolkovat, nebo taky zlikvidovat,“ řekla Právu majitelka restaurace U Havránka v Ostravě-Zábřehu Dana Chodníčková.

Nařízení respektuje, ale to, že by měla část svých zásob vylít, jí vadí. „Zlikvidovat otevřené lahve nás bude něco stát. Myslím, že to nebylo moc domyšlené, protože právě ten otevřený alkohol v hospodách je přece už prověřený zákazníky,“ řekla Chodníčková.

V další provozovně, kterou byla restaurace Alexandria v Ostravě-Zábřehu, se kontrola zdržela více než hodinu. Hygienikům se nezdálo v pořádku přibližně dvacet vystavených lahví. Přivolali proto majitele, po němž chtěli vysvětlení a doklady. Ten nakonec doložil nezávadnost alkoholu.

V mnoha skladech zůstává zamčený alkohol i za několik desítek tisíc. „A zůstane tam ještě několik týdnů,“ předpovídá provozní restaurace U Rady v centru Ostravy Irena Růžičková. Důvod? Chybějící doklad původu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám