Hlavní obsah

V Ústeckém kraji by zvítězili komunisté, šanci mají i radikálové

Vítězem krajských voleb by se v Ústeckém kraji stali komunisté, kteří by získali 22 procent hlasů. ČSSD by měla 20,5 procenta, ODS 14,5 procenta a Severočeši.cz 11,5 procenta. Do zastupitelstva by se podle průzkumu agentur STEM/MARK a SC&C pro Českou televizi dostala ještě TOP 09 se ziskem 5,4 procenta. Předvolební debaty se zúčastní i zástupce DSSS, která se ziskem čtyř procent skončila na šesté pozici.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební model v září 2012 pro Ústecký kraj

Článek

Pokud by se v té době konaly krajské volby, kromě komunistů by si všechny strany zastoupené v současném krajském zastupitelstvu pohoršily. Vládnoucí ČSSD by přišla přibližně o 10 procentních bodů a její koaliční partner ODS asi o šest bodů.

Více než dvě procenta hlasů by podle průzkumu získaly také Národní socialisté - levice 21. století (3 pct.), PROkraj!, Občané městu, město občanům, Nespokojení občané!, Strana práv občanů-zemanovci a Strana svobodných občanů (shodně 2,5 pct.). Dvě procenta hlasů průzkum přiřkl České pirátské straně a Straně soukromníků ČR. Statistická chyba se podle autorů průzkumu pohybuje mezi 1,2 a 3,4 procenta.

Průzkumy se liší

Ve středu zveřejněné výsledky průzkumu agentur STEM/MARK a SC se výrazně liší od výsledků agentury ppm factum pro Český rozhlas, která sbírala data počátkem září.

Podle nich by v kraji vyhrála ČSSD s 21,5 procenty hlasů. Druhá by skončila s 16,2 procenta hlasů KSČM, třetí ODS přisuzuje průzkum 15,1 procenta. Spolu s nimi by se do krajského zastupitelstva dostali i Severočeši.cz a TOP 09. V průzkumu pro Český rozhlas se DSSS vůbec neobjevila.

Do zastupitelstva Ústeckého kraje letos kandiduje 19 uskupení, před čtyřmi lety to bylo o dvě méně. Nejvíce hlasů tehdy získala ČSSD (32,78 procenta). Do zastupitelstva se dostaly také ODS (20,57 procenta), KSČM (18,39 procenta) a Severočeši.cz (13,20 procenta).

Reklama

Výběr článků

Načítám