Hlavní obsah

Stát nese vinu za metanolovou aféru, tvrdí levice na Olomoucku

Novinky, jov

Metanolová aféra zasáhla i do úterních Otázek Václava Moravce vysílaných z Olomouckého kraje. Kandidáti ČSSD a KSČM Jiří Rozbořil a Alexander Černý soudí, že za smrtící sérii nese vinu vláda a stát jako takový. V televizní diskusi se řešila také nezaměstnanost a tykadlová aféra řidiče Romana Smetany.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební model v září 2012 pro Olomoucký kraj

Článek

„Tady není o čem diskutovat, to je prostě vina státu, dokonce bych řekl systémová vina,“ prohlásil v diskusi Černý. Nyní je podle něj třeba zabránit tomu, aby se metanolová aféra opakovala. „Pevně věřím, že bude shoda v Poslanecké sněmovně přijmout taková zákonná opatření, aby se proti černému trhu postupovalo razantněji než doposud,“ uvedl.

Podle Rozbořila selhala vláda Petra Nečase (ODS).  „Jsem přesvědčen, že to je fatální selhání vlády,“ řekl s tím, že každý stát si trh s alkoholem hlídá.

Lídr kandidátky Koalice pro Olomoucký kraj, zahrnující lidovce, zelené a nezávislé, Marian Jurečka se domnívá, že je nedostačující počet inspektorů. Kraji vytknul, že nevykonává důsledně osvětu a nenabízí lidem bezplatné testování lihovin na přítomnost metanolu. Jurečkovi lidovci jsou přitom součástí současné krajské vlády.

Stát si kvůli metanolové aféře vzala na paškál dokonce i kandidátka vládní ODS na hejtmanku Markéta Záleská. Vadí jí špatná koordinace ze strany státu. Podle Jany Zwyrtek Hamplové z hnutí Nezávislí kraje nyní řeší důsledky kauzy, ale nikoliv příčiny.

Podpora učňů

Tématem debaty byla i nezaměstnanost, která region trápí. Podle Hamplové je třeba podpořit učňovské školství, například tím, že řemeslníci budou navštěvovat základní školy a vysvětlovat žákům výhody zisku výučního listu. Jurečka poukázal, že díky lidovcům funguje v kraji systém stipendií pro učně.

Rozbořil  vyslovil podporu vybudování detenčního ústavu ve Vidnavě, podle něj by toto zařízení pomohlo zvýšit zaměstnanost ve městě. Záleská soudí, že odlehlým částem regionu by pomohl rozvoj agroturistiky. Hamplová se pak domnívá, že chybou bylo zrušení okresů, problémy se tak podle ní neřeší na místě.

Tykadla jsou sexy

Politici se v debatě věnovali i kauze tykadel, která na billboardy maloval řidič Roman Smetana a následně byl a tento čin odsouzen. „Mně ta tykadla nevadí,“ řekl Černý. Hamplová poukázala, že Nezávislí požádali neúspěšně prezidenta Václava Klause o milost pro Smetanu. Podle Hamplové jsou „tykadla sexy“. Vyslovila i domněnku, že by Smetana byl úspěšný v prezidentské volbě, kdyby kandidoval.

Jurečka se následně také pochlubil, že lidovci podali žádost o milost pro Smetanu jako první. Doplnil, že se domníval, že Klaus bude mít pro tykadlovou "klukovinu" pochopení poté, co „zcizil protokolární pero“. Bořivoj Šarapatka z TOP 09 pak prohlásil, že by Smetanův případ neřešil soudně

Podle volebního modelu agentur SC a STEM/MARK by v Olomouckém kraji volilo ČSSD 27,5 procenta lidí, KSČM 20,5 procenta, ODS 16,5 procenta, TOP 09 a Starosty 10,5 procenta Nezávislé 4,5 procenta a Koalici pro Olomoucký kraj také 4,5 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám