Hlavní obsah

TOP 09 pohrozila ODS koncem vlády

Novinky, ČTK, val, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Předsednictvo TOP 09 vyzvalo své koaliční partnery z ODS, která se nyní potýká s „rebelií“ několika poslanců proti stabilizačnímu balíčku a dalším předlohám, aby si ve straně udělala pořádek a přijala dohodnuté zákony. Jinak prý vláda ztratí "důvod své existence".

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ODS Petr Nečas a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

„Předsednictvo TOP 09 důrazně apeluje na ODS, aby dodržela uzavřené koaliční dohody v oblasti rozpočtové legislativy a reformy penzijního systému,“ vyzvalo předsednictvo TOP 09.

Reagovalo tak na současnou rozklíženou situaci uvnitř ODS. Šestice jejích poslanců nedávno smetla ze stolu vládní stabilizační balíček, o jehož nové podobě v současnosti jednají s vedením ODS. Premiér Petr Nečas spojil hlasování o stabilizačním balíčku s hlasováním o důvěře vládě.

V pondělí navíc prezident Václav Klaus vetoval zákony penzijní reformy, které musí znovu projednat poslanci. Někteří občanští demokraté však již v minulosti naznačili, že by jim dělalo problém hlasovat proti zakladateli a donedávna čestnému předsedovi ODS Václavu Klausovi. Ten zkritizoval i daňový balíček samotný a zvyšování DPH v této době označil za hloupost. [celá zpráva]

Pokud by poslanci nepřehlasovali prezidentské veto a prováděcí normy k důchodové reformě by nebyly přijaty, promítlo by se to i do financování důchodového systému a připravovaného rozpočtu na příští rok.

„Koaliční vláda, kde jeden z partnerů není schopen dostát svým závazkům, by nemohla naplňovat své programové priority, a ztratila by tak důvod své existence,“ komentovalo to vedení TOP 09.

Klub bude jednotný, tvrdí Stanjura

Petr Tluchoř, jeden z rebelujících poslanců ODS, souhlasí s tím, že vláda má smysl jen tehdy, když bude plnit své dohody a sliby. "My nemáme žádný problém s důchodovou reformou jako takovou, ale nechceme, aby se platila z neustálého dalšího a dalšího zvyšování daní," poznamenal Tluchoř. Jeho skupina si prý nepřeje konec vládní koalice, ale plnění jejích slibů.

"My se chováme jako samostatně myslící poslanci. To, že má pan prezident v poslední době občas podobné názory jako my, nás možná těší, ale nic to neznamená," utnul Tluchoř možné spekulace.

Také další poslanci ODS mají za to, že hlasování o vrácených zákonech vládu nepoloží. "Tak jak bylo deklarováno panem premiérem a ostatními, tak já si myslím, že kolem důchodů nebude žádná divočina," řekl jeden z rebelujících poslanců Tomáš Úlehla.

Šéf občanskodemokratických poslanců Zbyněk Stanjura uvedl, že klub bude zřejmě o penzijní reformě hlasovat jednotně. "Já předpokládám, že ano," řekl Stanjura. "Koaliční smlouva platí, je tam jasný závazek to podpořit," dodal.

ČSSD výhrůžku vítá

Výhrůžku koncem vlády okamžitě přivítal šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. „Už aby to bylo. ČSSD je připravena dohodnout se na termínu nových voleb,“ uvedl v úterý.

Postoj TOP 09 navíc povzbudil soc. dem. v odporu vůči reformě. Poslanci sociální demokracie se zavázali, že ve Sněmovně jednotně podpoří prezidentovo veto. „Žádný z poslanců soc. dem. nepodpoří jiné řešení než odmítnutí tohoto druhého pilíře,“ informoval šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc.

Reklama

Související články

Rebelové z ODS se chystají i na Kalouska

Šest poslanců, kteří minulou středu nepodpořili stabilizační balíček a způsobili tak vládní krizi, je připravených jednat o svých požadavcích s předsedou ODS...

Výběr článků

Načítám