Hlavní obsah

Most byl opět bez tepla a teplé vody

Právo, Šárka Tonarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sedmdesátitisícový Most byl ve středu bez tepla a teplé vody. Zatímco studené radiátory obyvatelům města s ohledem na jarní počasí za okny jejich bytů nijak zvlášť nevadilo, teplá voda jim chyběla citelně. "V noci bylo trochu chladno, ale dalo se to vydržet. Daleko horší je ta voda," usoudil 29letý nájemník bytu ve Skupově ulici.

Článek

"Zrovna dneska jsem se chystala umýt okna. Jdu až na noční, mám volno a klid na práci, protože muž je v zaměstnání a děti ve škole. Otočím kohoutkem a nic. Přece si nebudu ohřívat vodu na jarní úklid. To ho radši odložím," řekla Právu pětatřicetiletá zdravotní sestra.

Podle dodavatele tepla, společnosti United Energy, došlo v Mostě v prostoru mezi Sportovní halou a křižovatkou ulic Budovatelů a Moskevská k havárii horkovodu DN 500, a to hodinu po půlnoci. "Při havárii došlo k značnému úniku topné vody z rozvodné tepelné sítě i tepelného napáječe s následkem přerušení dodávky tepla pro celé město Most.

Po provedení provozních manipulací byly ihned zahájeny práce na likvidaci havárie. Předpokládáme, že k obnovení dodávky tepla dojde nejpozději zítra ve čtvrtek v ranních hodinách," uvedla mluvčí firmy Petra Šebková.

Další porucha horkovodu v řadě

K poruchám na horkovodu firmy došlo letos během letošní topné sezóny už poněkolikáté, většinou postihly obyvatele Chomutova a Jirkova. K poslední havárii tu došlo přesně před měsícem, kdy se bez tepla a teplé vody kvůli poruše na trase u obchodního domu Baumax ocitlo šest tisíc jirkovských domácností a 4 800 bytů na chomutovských sídlištích Zahradní, Kamenná a Písečná.

Chomutovská radnice pak vyvolala jednání s vedením společnosti, aby si na opakované přerušení dodávky postěžovala. Dostala však jen informaci o tom, že do rozvodů tepla a teplé vody se v 80. a 90. letech investovalo tak málo peněz, že je životnost potrubí jen poloviční.

Firma prý proto neumí zajistit bezporuchové dodávky, protože rozvody vyměňuje postupně. "Když dojde k poruše, můžeme jen vyjednávat. Energetický zákon zvýhodňuje dodavatele. Podle něj je odstávka opodstatněná pokaždé, když dojde k havárii," uvedla tehdy chomutovská starostka Ivana Řápková.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám