Hlavní obsah

Šmíroval Google sítě i v Česku? Poslanec žene firmu před ochránce dat

Právo, Jan Rovenský

Sbírala firma Google při fotografickém mapování českých měst také data z bezdrátových (wi-fi) sítí jako v Německu? Americký internetový gigant mlží. A kvůli možnému porušení zákona podal poslanec a člen podvýboru pro elektronické komunikace Viktor Paggio (LIDEM) námět Úřadu na ochranu osobních údajů (ÚOOÚ).

Článek

„Google v Česku deklaroval, že pořizuje jen fotografie měst. Vzhledem ke sbírání dat z wi-fi sítí v Německu jsem se však začal obávat, že k něčemu podobnému docházelo i u nás. Z nezabezpečených wi-fi sítí lze totiž získat řadu cenných údajů – části e-mailů, dokumenty, fotografie, hesla nebo seznam navštívených webových stránek,“ řekl Právu Paggio.

Poslanec se proto na Google v červnu obrátil s dotazem, zda použil v Česku stejnou technologii a auta jako v Německu a zda při mapování měst sbíral i něco jiného než fotografie, například data z wi-fi sítí.

„V červenci mi přišla jen velmi obecná odpověď a odkaz na internetovou stránku, kde jsem si měl najít podrobné informace. Ty tam ale nebyly. Podobnou minimalistickou taktiku poskytování informací o použitých technologiích a případných pochybeních zvolil Google i v Německu,“ podotkl Paggio.

Mluvčí ÚOOÚ Hana Štěpánková řekla Právu, že se úřad bude podnětem zabývat. Zda by mohlo dojít na pokutu, se teprve ukáže. „Zajímal nás už případ Street View. Výsledek nemohu předjímat, budou muset rozhodnout naši právníci, ale je možné, že proběhne kontrola,“ uvedla.

Firma vysávala data v řadě zemí

Kvůli ÚOOÚ musel Google přerušit před dvěma lety fotografické mapování ČR, teprve loni v něm mohla firma pokračovat. Podmínkou bylo snížení výšky stožáru snímací kamery z 2,7 metru o 30 centimetrů, aby nebylo vidět přes plot.

Celá kauza má kořeny v roce 2007, kdy Google spustil svoji službu StreetView, která auty za použití speciálních kamer začala snímat ulice amerických a evropských měst.

V roce 2010 však v Německu vyšlo najevo, že firma nesbírala jen fotografie, ale i data z wi-fi sítí, což byl Google pod tlakem nucen přiznat. Společnost to omlouvala slovy, že šlo o neúmyslný programový kód, který v systému omylem zůstal.

Kvůli sběru wi-fi dat musel Google loni zaplatit pokutu 100 tisíc eur ve Francii, pod drobnohled se firma dostala i letos v květnu v Británii, kde úřady na ochranu údajů zjistily, že Google nesmazal všechna nashromážděná data.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám