Hlavní obsah

Smrti náměstka Kulíška na řece předcházel alkohol a hazard, tvrdí svědek

Právo, Jiří Hardoš

Smrti 31letého náměstka ministra životního prostředí Jakuba Kulíška (ODS), který se koncem srpna utopil při sjezdu divoké rakouské řeky Enže (Enns), prý předcházela neopatrnost a zbytečný hazard ze strany organizátora akce. Alespoň to vyplývá ze slov člověka, který se zmíněné výpravy účastnil a s nímž Právo hovořilo.

Foto: MŽP

Jakub Kulíšek

Článek

„Tam se šíleně chlastalo. Již od prvopočátku, v tom autobusu. A celou dobu. Až do konce,“ popsal svědek, který si nepřál být jmenován.

Někteří lidé mohli být podle něho pod vlivem alkoholu již první den, kdy se sjížděla řeka Salza. Vše prý ale proběhlo bez problémů a nic se nestalo ani následující den, kdy se lidé vydali lézt na horu. I další noc byla ovšem údajně ve znamení vydatného popíjení alkoholu a následující den přišel osudný sjezd Enže.

Na peřeje je poslal první

„Celou noc pršelo, řeka se zvedla. Všichni byli po opici, byli unavení,“ uvedl svědek s tím, že většina lidí chtěla jet místo na řeku do lázní Laa. Poté, co asi dvacetičlenná skupina známých dorazila k Enži, prý navíc narazila na několik vodáků, kteří se od řeky obraceli s tím, že je nesjízdná.

Nakonec se ale účastníci prý nechali přesvědčit mimo jiné od údajného organizátora, podnikatele ze Zábřehu na Šumpersku a člena ODS Pavla Bruštíka, a na Enži vyrazili. Po nějaké době dopluli k peřeji, kde se odehrála tragédie.

Podle svědka šlo o nebezpečný úsek, z řeky čněly velké kameny a byl zde silný proud. Bruštík ovšem Právu řekl, že šlo o místo, s nímž měl předchozí zkušenosti a je běžně sjízdné. „Já jsem ten úsek jel hrozně mockrát, jezdí to i jiní,“ podotkl.

Proč poslal amatéry první na nebezpečný úsek a nesjel si to sám, to nedokážu říct. Proč nechal riskovat mladé kluky, kteří nemají s vodou takové zkušenosti.
svědek

Svědek dál popsal tragickou událost, při níž politika strhl proud a zůstal uvězněn pod hladinou u ponořeného stromu.

„Kluci jeli a po kousku, na první šlajsně, se obrátili. Ten, který to přežil, tak vyplaval nahoru a vyškrábal se na šutr. Ten strom tam nebyl ani vidět. Kuba se pravděpodobně někde zaháknul. Protože chvilku byl vidět, vykukovala hlava a ukazoval rukou na vestu, že je pravděpodobně o něco zaháknutý. Ale to je domněnka,“ uvedl.

„Někdo říkal, že tam byl takový proud, že ho to prostě mohlo jen držet. Nicméně během chvilky už vidět nebyl a vyplavala jenom vesta,“ dodal.

Účastník výpravy se také podivil nad tím, že Bruštík nechal jet Kulíškovu loď jako první. „Proč poslal amatéry první na nebezpečný úsek a nesjel si to sám, to nedokážu říct. Proč nechal riskovat mladé kluky, kteří nemají s vodou takové zkušenosti,“ pozastavil se nad tím svědek.

Podle Bruštíka byl ovšem Kulíšek zkušeným vodákem. Byli prý spolu v minulosti na divoké vodě v Bosně nebo v Rakousku a projeli i obtížnějšími úseky.

Bruštíkova slova o tom, že mělo jít o běžně sjížděný úsek, potvrdil vedoucí průvodcovského týmu Cestovní kanceláře Adrenaline centre Matěj Zapletal.

Ten Právu řekl, že podle dostupných informací šlo zřejmě o výstupové místo na části, která se obvykle raftuje. Kulíšek se podle něho mohl ocitnout „ve špatnou chvíli na špatném místě“ a měl jen smůlu.

Neštěstí vyšetřují Rakušané

Majitel serveru Raft.cz a soudní znalec v oboru vodáctví Petr Ptáček Právu sdělil, že se podle dostupných informací Kulíšek utopil na „relativně obtížné“

peřeji, která vznikla před lety sesuvem kamenů do řeky. Komerční rafty podle něho často končí nad ní.

Svědek Bruštíkovi také vyčítá, že prý nepoučil účastníky, jak se mají na divoké vodě chovat a co dělat, když se loď převrhne. Sám prý neměl s divokou vodou skoro žádné zkušenosti.

S tím ale podnikatel nesouhlasí. „Poučoval jsem je několikrát,“ poznamenal muž, který podle svých slov dělá občas vodáckého průvodce v cestovní kanceláři svého kamaráda.

Vesty prý nekontroloval

Podle svědka pořádal Bruštík podobné akce opakovaně. V tomto případě prý zajistil dopravu a vybavení: dvoumístné nafukovací kanoe, helmy, neoprenové oblečení a vesty.

A s vestami byl podle svědka další problém, některým lidem údajně neseděly a Bruštík prý navíc nezkontroloval, zda je mají všichni správně utažené.

Bruštík se k události nechtěl moc vyjadřovat. „Pro mě to je docela citlivé, pro mě to byl dost blízký člověk,“ řekl Právu.

„Pochybení… samozřejmě ve mně nahlodává, že jsme to mohli jet, nemohli. Víte co, tím se budete zabývat do konce života,“ odpověděl na dotaz, zda mohl nějak pochybit. Dodal ovšem, že znovu by udělal vše stejně.

Tiskový odbor ministerstva zahraničních věcí Právu sdělil, že případ vyšetřuje rakouská policie. Další informace nesdělil na základě přání rodiny zemřelého.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám