Hlavní obsah

V Plzeňském kraji by zvítězila ČSSD před ODS a komunisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítězem krajských voleb by se v Plzeňském kraji stala ČSSD, která by podle volebního modelu agentur SC&C a STEM/MARK získala 23,5 procenta hlasů. Na druhé pozici by se umístila ODS, které by dalo hlas 20 procent lidí. Průzkumy si objednala Česká televize.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební model pro plzeňský kraj v září 2012

Článek

Třetí místo by na západě Čech obsadili komunisté se ziskem 16,5 procenta hlasů. TOP 09 by dostala 14 procent, SPOZ pět procent a Koalice pro Plzeňský kraj (KDU-ČSL, Strana soukromníků ČR, Nestraníci) 4,5 procenta.

V roce 2008 vyhrála krajské volby ČSSD se ziskem 36,37 procenta hlasů, což jí v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu vyneslo 19 křesel a pozici pro vytvoření menšinové vlády s tichou podporou komunistů, připomněla ČTK.

Druhá ODS získala v minulých volbách 26,76 procenta hlasů a po osmi letech ve vedení kraje se přesunula se 14 mandáty do opozice. Třetí skončili v roce 2008 komunisté se ziskem 17,53 procenta hlasů, což jim vyneslo devět křesel v zastupitelstvu. Se třemi mandáty a 7,21 procenty hlasů se do zastupitelstva před čtyřmi roky dostala ještě Koalice pro Plzeňský kraj (tehdy KDU-ČSL a SNK ED).

Reklama

Výběr článků

Načítám