Hlavní obsah

Nečasův výrok o dalajlámovi může zpochybnit naši důvěryhodnost, tvrdí TOP 09

Právo, Novinky, val, dan, jov
Praha
Aktualizováno

TOP 09 zkritizovala pondělní vystoupení premiéra Petra Nečase na mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. Nečas tam prohlásil, že českému exportu škodí módní politické projevy, jako je podpora ruské skupiny Pussy Riot či dalajlamy.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09)

Článek

„Jde o vyjádření velice nešťastné a může zpochybnit dosavadní směřování a důvěryhodnost české zahraniční politiky,“ stojí v prohlášení, které formuloval předseda TOP 09 a šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg. Ten se podporou ruských punkerek a hlavy exilové tibetské vlády nijak netají.

„Předsednictvo TOP 09 je dále toho názoru, že projevit slabost vůči autoritativním režimům je vždy chybným krokem,“ končí svou tiskovou zprávu TOP 09.

Komunisté mají pro Nečase pochopení

Naopak komunisté mají pro Nečasova slova pochopení. „Mám důkazy o tom, že některé projevy našim exportérům škodí, takže se panu premiérovi nedivím,“ řekl v úterý Novinkám předseda KSČM Vojtěch Filip. Domnívá se přitom, že Nečas musí být pod tlakem exportérů, kteří přicházejí o práci.

Filip zároveň zkritizoval prohlášení TOP 09. „Nevím, zda lze označit Ruskou federaci za autoritativní režim,“ uvedl s tím, že v případě Číny je třeba mít na mysli od Evropy zcela odlišný historický vývoj společnosti. „Paušalizování mi připadá hloupé a ahistorické,“ doplnil lídr komunistů.

Nečas ve svém projevu k průmyslníkům mimo jiné uvedl: "Musíme také zabránit některým módním politickým projevům, které objektivně řečeno mají dopad do našeho exportu. Umělé a falešné adorování takové záležitosti, jako je ruská skupina Pussy Riot, něco, co je vrcholem nevkusu, a v žádném případě něco, co symbolizuje svobodu a demokracii."

Reklama

Výběr článků

Načítám