Hlavní obsah

Předvolební debata na Vysočině se točila hlavně kolem dopravy

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Regionální nemocnice, zemědělství a stav krajiny, potenciální úložiště jaderného paliva či situace v dopravě byly hlavní témata úterní debaty lídrů krajských kandidátek na Vysočině v České televizi. V kraji by podle průzkumů i přes ztráty oproti roku 2008 zvítězili sociální demokraté, druzí by byli komunisté.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Zleva Ota Benc (ODS) a Jiří Běhounek (ČSSD)

Článek

„Chci, aby se v kraji pěstovaly potraviny a choval dobytek, cesta do pekel je budování fotovoltaických elektráren a bioplynových stanic,“ řekl lídr ODS Ota Benc. Hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD) ujistil, že stejně tak, jak bránil „nehoráznému rozvoji solárních a větrných elektráren“, byl by i proti jadernému úložišti.

Debata se dlouho točila kolem dopravy. Vysočinu trápí absence integrovaného dopravního systému, špatné propojení s dálnicí D1, nekvalitní silnice či kamióny objíždějící mýtné brány.

„Dálnice je moje noční můra,“ přiznal Běhounek s tím, že další potíže s dopravní infrastrukturou jsou historicky dané. Benc navrhoval naopak zřídit zákazové značky, zatímco lídr KDU-ČSL Vít Kaňkovský by častěji nechal kamióny vážit.

Při debatě o převedení nemocnic na akciové společnosti Benc naopak ujistil, že ODS chce zachovat všech pět krajských nemocnic.

Jako hejtmani

Na závěr lídři slibovali, co by za rok, pokud by se stali hejtmany, splnili. Běhounek uvedl, že by se chtěl zasadit za integrovaný dopravní systém, neomezovat sociální služby a rozvíjet školství. Benc by chtěl snížit náklady na provoz samosprávy o sedm procent a snížit počet uvolněných zastupitelů z 12 na devět.

„Soc. dem. si s komunisty nevedly při hospodaření dobře, měly rezervu 1,6 miliardy, která už není. Musíme začít s šetřením u sebe,“ uvedl.

Běhounek na to reagoval slovy, že zmíněných 1,6 miliardy bylo již zazávazkováno ve stavbách a že vedení tedy mělo problém se s financováním kraje vyrovnat.

Lídr TOP 09 a Starostů Ladislav Jirků také slíbil snížit počet uvolněných zastupitelů o tři osoby a zavést transparentní a kontrolovatelná výběrová řízení pro všechny tendry, které kraj vypisuje, ať už se týkají samosprávy či příspěvkových organizací.

Vít Kaňkovský (za KDU-ČSL) chce spustit systém slev pro občany spjatý s tzv. regionpassy a zamezit nepromyšlenému rušení lůžek v nemocnicích. „Zefektivnění nemocnic nesmí být na úkor občanů,“ dodal.

Lídr KSČM Jan Slámečka slíbil, že by prosadil grantový program na opravy a modernizaci techniky dobrovolných hasičů. Ta totiž podle něj stárne.

Lídr Bohumil Trávník ze Strany práv občanů-zemanovci uvedl, že nemá ambice stát se hejtmanem, ale slíbil aktivní boj proti korupci a že by se zasazoval cestou zákonné iniciativy, aby Sněmovna schválila zákon o prokázání průvodu příjmů.

Reklama

Výběr článků

Načítám