Hlavní obsah

V plzeňském babyboxu našli první dítě, několikatýdenního chlapce

Právo, pab, ib

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Novorozeného chlapečka někdo v úterý ráno odložil do plzeňského babyboxu, který je umístěn vedle hlavního vchodu polikliniky na Denisově nábřeží. Je to vůbec první dítě, které se v babyboxu za jeho fungování od loňského března objevilo.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Babybox v Plzni funguje od loňského března. Představil ho autor projektu Ludvík Hess.

Článek

„Chlapec je starý dva až tři týdny. Vypadá to, že je v pořádku. Odvezli jsme ho na dětskou kliniku fakultní nemocnice,“ uvedla mluvčí záchranky Lenka Ptáčková.

Za instalaci schránky v západočeské metropoli bojoval zakladatel české sítě babyboxů Ludvík Hess několik let. „Ani jsem nedoufal, že se mi to podaří. Musel jsem vynaložit extrémní úsilí, to nemělo obdoby,“ řekl Právu Hess.

Po aktivaci babyboxu zalarmuje personál polikliniky záchrannou službu a ta dítě převeze do nemocnice. „Mladší než čtyři týdny spadají na neonatologii, jinak na dětské oddělení. Karanténu jsme samozřejmě schopni zajistit,“ sdělila mluvčí fakultní nemocnice Renata Jenšíková.

Děti z nábřeží nakonec skončí v plzeňském kojeneckém ústavu. Jeho ředitelka Jana Tytlová mimo jiné upozorňuje, že tyto nalezenci mohou mít kvůli absenci jakýchkoliv vstupních údajů složitější a delší cestu k adoptivním rodičům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám