Hlavní obsah

Zálezlice, které v roce 2002 zalila velká voda, se dočkají ochranného valu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středočeské Zálezlice, které se při povodních v roce 2002 staly jednou z nejhůře postižených obcí, se konečně dočkají hráze, která je má před velkou vodou ochránit. O protipovodňových opatřeních v pondělí informoval ministr zemědělství Petr Bendl (ODS).

Foto: Ministerstvo zemědělství

Kudy povede budoucí hráz v Zálezlicích

Článek

Hráz bude 1500 metrů dlouhá a čtyři metry vysoká. Přijít by měla na 160 miliónů korun, byť ministerstvo očekává, že výsledná cena by mohla být nižší. Stavět se začne v září, stát by měla do roka od začátku stavebních prací.

Průtahy u stavby způsobily především požadavky a připomínky majitelů pozemků, které musely být vyřešeny. Starosta Zálezlic Jiří Čížek uvedl, že v průběhu let jich muselo být vypořádáno celkem 34. Ministr Bendl dodal, že vlastnické poměry jsou nejčastějším důvodem, který brání uskutečnění protipovodňových opatření.

Foto: Ministerstvo zemědělství

Vizualizace hráze v Zálezlicích

Celkem bylo s dotacemi z ministerstva zemědělství od roku 1999 vybudováno více než 800 protipovodňových staveb za 12 miliard korun. Do konce roku 2013 je připraveno dalších 33 opatření za 3,5 miliardy korun.

Foto: Ministerstvo zemědělství

Kudy povede budoucí hráz v Zálezlicích

Bendlův úřad nyní připravuje opatření, na něž by mělo dojít v mezidobí let 2014 až 2020. Zaměřit se chce zejména na retenci, tedy zadržení vody v krajině. Konkrétně ministerstvo zmínilo zmírnění povodňových rizik na horním toku Opavy, k čemuž by měla přispět výstavba nádrže Nové Heřminovy. Opatření proti povodním by se mělo dočkat i povodí Bečvy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám