Hlavní obsah

Praha má na přechodech přes magistrálu odpočítávadla

Právo, sts

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Technická správa komunikací ve středu nechala nainstalovat k několika semaforům pro chodce doplňkové signalizační zařízení Futurled countdown, které odpočítává zbývající čas, než se změní signál ze zeleného panáčka na červeného a opačně.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Chodcům nyní odpočítává zelený panáček i vteřiny, než naskočí červená.

Článek

Novinka zatím funguje na přechodech z Karlovy ulice na Karlův most a na dvou přechodech na náměstí I. P. Pavlova přes Sokolskou ulici.

Zařízení má posloužit k větší bezpečnosti chodců, kteří mají zvážit, zda vstoupit na přechod či nikoli, i k lepší orientaci pro řidiče. Pokud se nový systém osvědčí, plánuje se jeho rozšíření i na další vytížené přechody.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Systém má zároveň doporučit chodcům, jak rychle by měli jít. Například právě zařízení na přechodu přes Sokolskou ulici v Praze 2 odpočítává zeleně přecházejícím od desítky do jedné, zatímco červené číslovky se odečítají od stovky. Takže zařízení nezařízení lidé, kteří chtějí přejít, musí pořádně šlápnout do kroku a když padne červená, pořádně se načekají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám