Hlavní obsah

Audit kvůli registru vítám, reagoval Dobeš na výzvu Peake

Právo, Novinky, tin, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr dopravy Pavel Dobeš (LIDEM) odmítl některé pondělní informace, podle kterých měl centrální registr vozidel na několika místech opět zkolabovat. Uvedl, že se jednalo pouze o lokální nešvar. Reagoval také na slova vicepremiérky a jeho stranické šéfky Karolíny Peake, která ráno připomněla nutnost auditu. Dobeš jej vítá.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr dopravy Pavel Dobeš

Článek

„Velmi pozorně nyní sleduji situaci na ministerstvu dopravy. Za klíčové považuji plné a bezproblémové fungování centrálního registru vozidel. Je nezbytně nutné, aby registr fungoval pro občany,“ řekla ráno Peake.

„Následným krokem musí být hloubkový audit jak k funkčnosti registru, tak k jeho ceně i formě zadání. Po ministru dopravy budu požadovat i vysvětlení některých jeho personálních propojení, na která upozorňují média. Koneckonců, neptala bych se na to poprvé,“ dodala vicepremiérka, která už dříve svého spolustraníka kritizovala kvůli obsazení postu šéfa karlovarské pobočky ŘSD.

Minulý týden na Dobeše přitlačila, když uvedla, že pro jeho udržení ve vládě nestačí splnit ultimátum dané premiérem Petrem Nečasem. Ten původně Dobešovi nařídil, aby systém fungoval v pátek. Mnozí ale argumentovali tím, že zásadní bude až jeho funkčnost v pondělí, jelikož pátek není úřední den.

Dobeš audit vítá

Hned v pondělí dopoledne se ale vyskytly problémy, a to především v Pardubicích. Tamní úředníci nahlásili zhruba hodinový výpadek, který měl ale podle ministerstva jasné příčiny. „Registr v této chvíli na centrální úrovni funguje. Problém byl pouze lokální na Pardubicku, kde někdo nenastavil IP adresu, a už je vyřešen. V Praze nefungoval asi minutu, v tuto chvíli veškerou agendu zpracovává normálně,“ komentoval to Dobeš pro Právo.

Výzvu Peake ministr podle svých slov vítá. „Co se týče prohlášení paní Peake, že je potřeba nezávislý audit, to vítám. Není nic špatného na tom podívat se, jak projekt funguje i na personální úrovni,“ řekl Dobeš. Ten už minulý týden vyvodil kvůli problémům s registrem důsledky na personální úrovni, vyhodil ředitele úseku silniční a vodní dopravy Karla Pešku, dalším náměstkům a ředitelům uložil finanční sankce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám