Hlavní obsah

Poslance VV Chaloupku obvinila policie z korupce

Právo, rsk, rav

Poslanec za Věci Veřejné (VV) Otto Chaloupka byl obviněn z korupce. Jak Právu v pondělí sdělil v SMS zprávě, již si převzal usnesení protikorupční policie o zahájení trestního stíhání.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec Otto Chaloupka

Článek

Detektivové mu kladou za vinu, že vybíral od svého asistenta část jeho výplaty za to, že pro něj bude dál pracovat. Stíhán z uplácení je ale i jeho bývalý asistent Vratislav Vařejka, který loni na jaře vše zveřejnil. [celá zpráva]

„Dostal jsem obvinění,“ napsal stručně Chaloupka. Stíhání Vařejky pak v pondělí potvrdil mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej. O obvinění poslance z přijetí úplatku zatím informace neměl, policisté čekají na potvrzení o doručení svého usnesení přímo do jeho rukou.

„S obviněním nesouhlasím, a proto proti němu podávám stížnost,“ sdělil dále Právu poslanec. Stejný krok učinil už i Vařejka.

Oba obvinění mají jinou verzi případu

Chaloupka rovněž uvedl, že si jej policie už pozvala k výslechu. Tam zřejmě detektivům sdělí jinou verzi, než kterou loni uváděl jeho bývalý asistent, který případ rozvířil svým trestním oznámením, ale paradoxně i on je nyní obviněn z uplácení.

Vařejka tvrdil, že musel Chaloupkovi dávat ze své výplaty část peněz, aby pro poslance mohl dál pracovat. Chaloupka se brání tím, že šlo o domluvu, že peníze sloužily jako splátka na předvolební kampaň, kterou Vařejkovi hradil. Asistent mu prý měl splatit 60 000 korun, přičemž mu vrátil ve dvou splátkách 37 000 korun.

Chaloupku vydala Sněmovna ke stíhání i přes jeho nesouhlas v polovině června, pokud by byl odsouzen, hrozí mu tři roky až deset let vězení, Vařejkovi jeden rok až šest let.

Chaloupka je po Vítu Bártovi a Jaroslavu Škárkovi již třetím poslancem VV, kterého policie obvinila z korupce.

Reklama

Související témata:

Související články

Poslanec, který neměl peníze - Otto Chaloupka

Poslanec VV Otto Chaloupka, kterého protikorupční policie podezřívá z přijetí úplatku, měl už začátkem loňského roku finanční problémy. Vyplývá to alespoň ze...

Výběr článků

Načítám