Hlavní obsah

Poslanec, který neměl peníze - Otto Chaloupka

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanec VV Otto Chaloupka, kterého protikorupční policie podezřívá z přijetí úplatku, měl už začátkem loňského roku finanční problémy. Vyplývá to alespoň ze slov většiny svědků, kteří vypovídali v březnu a dubnu v soudním procesu s neformálním lídrem véček Vítem Bártou a bývalým místopředsedou strany Jaroslavem Škárkou.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec Otto Chaloupka

Článek

Chaloupkovy stížnosti na finanční tíseň dokonce stály na počátku celé kauzy s uplácením poslanců vládní strany.

Zatímco v některých jiných otázkách poslancům VV u soudu paměť povážlivě selhávala, jedno si pamatovali zcela jasně. Totiž že Bártova nabídka půjček či dorovnání platů poslancům zazněla na uzavřeném jednání poslaneckého klubu véček 4. února 2011 poté, co Chaloupka vystoupil s kritikou zdanění poslaneckých náhrad.

„Otto Chaloupka vystoupil, že nemá žádné peníze a že jsme idioti, že jsme něco takového odhlasovali,“ uvedla před soudem například bývalá předsedkyně klubu Kristýna Kočí.

Se svou finanční situací mělo tehdy vyjádřit nespokojenost víc poslanců, Chaloupka však byl jejich nejhlasitějším mluvčím. A protože panovaly obavy, že stížnosti zákonodárců VV, kteří snížení platů prosadili, prosáknou do médií, straně hrozil skandál.

Těm, co byli trochu zajištění,  snížení příjmů tak nevadilo. Chaloupka s tím měl problém.
poslanec VV Michal Babák

Podle výpovědi Bárty Chaloupka přímo požádal o projednání snížení příjmů poslanců jako samostatného bodu na zasedání klubu. „Bylo to víc, než čekali,“ popsal Bárta překvapení některých poslanců nad prvními výplatními páskami za rok 2011, které počátkem února zákonodárci dostali.

Jste pitomci, smáli se nám

Klub proto zasedal za zpřísněného režimu. Přítomni byli pouze poslanci, zatímco všichni asistenti a PR poradci museli jednací místnost opustit. „Celému klubu jsem předložil nabídku, že v případě jejich problémů jsem ochoten jim pomoci, a to i jinak než půjčkami,“ uvedl v březnu Bárta.

Že to byl právě Chaloupka, kdo si stěžoval nejvíc, potvrdili i další svědci. „Stížnost vznesl Chaloupka z Jihomoravského kraje, nikdo z pražských poslanců,“ sdělil například předseda VV Radek John s tím, že větší potíže hlásili dojíždějící politici.

„Někteří říkali, že nebudou mít na splátky. Těm, co byli trochu zajištění, to tak nevadilo. Chaloupka s tím měl problém,“ prohlásil i poslanec a strážce stranické kasy Michal Babák.

Poslanci VV prý také čelili posměškům ze strany zkušenějších zákonodárců ostatních stran.

„Nemohli jsme projít po chodbách, aby nám nenadávali poslanci z koalice i opozice: To jste pěkní pitomci, podívejte se na své výplatní sáčky,“ popsal atmosféru poslanec VV Josef Novotný.

Pro stranu však šlo o tabu. „Bylo by neobhajitelné, kdyby někdo z poslanců VV hlasoval proti. Zdanění náhrad jsme měli v programu,“ vysvětloval to soudu exministr školství Josef Dobeš.

Stížnost Chaloupky a hrozba, že by se mohli poslanci VV pokusit zrušit zdanění svých náhrad například přílepkem k některému zákonu, pak stála u zrodu půjček, za které byli zatím nepravomocně odsouzeni Bárta se Škárkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám