Hlavní obsah

Úplné zrušení imunity nemá ve Sněmovně šanci na úspěch

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrh na úplné zrušení poslanecké imunity, jehož předložení avizoval při jednání o vydání Vlasty Parkanové k trestnímu stíhání ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, nemá podle představitelů poslaneckých klubů ve Sněmovně šanci na úspěch.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec Marek Benda (ODS) a místopředsedkyně vlády Karolína Peake (LIDEM)

Článek

Rezolutně proti němu se postavil místopředseda klubu ODS a šéf ústavně-právního výboru Marek Benda.  „Nebudeme podporovat žádný nápad na úplné zrušení imunity,“ řekl Benda Právu.

Občanští demokraté dají své hlasy návrhu, který již je předložen a stvrdili ho svými podpisy zástupci všech klubů. Proto se také všechny politické strany nyní hlásí k jeho podpoře.

Návrh počítá se zrušením doživotní imunity, tedy s tím, že pokud se poslanec či senátor dopustí nějakého trestného činu a Sněmovna ho odmítne vydat, pak ho policie bude moci stíhat po skončení jeho mandátu. Přičemž by se po dobu jeho výkonu pozastavila promlčecí doba.

S tímto návrhem, který je totožný s tím, jaký už jednou Sněmovna schválila, ale neprošel kvůli neúčasti soc. dem. a malé podpoře ODS Senátem, souhlasila ve středu také vláda.

„My nepovažujeme imunitu za nesmysl. O vydání má rozhodovat Sněmovna, a i kdyby rozhodla vždy ano, tak to má smysl,“ odůvodnil postoj ODS Benda. Také šéf klubu ČSSD Jeroným Tejc je přesvědčen, že imunita jen po dobu výkonu mandátu má zůstat zachována. Ta dnes chrání poslance, senátory a soudce. Jiní politici, např. ministři, nejsou-li členy parlamentu, tuto výsadu nemají.

Podle Tejce se Sněmovna dosud nedopustila ve věci zbavení imunity žádné fatální chyby. Kalousek si podle něho protiřečí, když bojoval pro imunitu pro Parkanovou, a když o ni přišla, tak imunitu považuje za zbytečnou a nemá ji mít nikdo. „Návrh, který počítá s tím, že trestní stíhání bude moci proběhnout po skončení mandátu, během něhož se i staví promlčecí lhůta, je dostatečnou a vyváženou ochranou,“ dodal Tejc.

Podle Klasnové to je populismus

Za naprostý populismus a nabubřelé gesto, které je reakcí na vydání Parkanové, považuje Kalouskův návrh šéfka klubu VV Kateřina Klasnová. Obdobný již předložil v Senátu Jaroslav Kubera (ODS) a autorům jde spíš o to, aby se imunita nezměnila.

Ta, jak uvedla Klasnová, je běžná i jinde a slouží k nerušenému výkonu mandátu. Proto by měla být zrušena jen doživotní.

Podle vicepremiérky Karolíny Peake (LIDEM) o svém plánu mluvil Kalousek i při schůzi vlády, když se kabinet bavil o zrušení doživotní imunity. „Říkal, že jako poslanec bude navrhovat úplné zrušení imunity, což je určitě jeho právo. Chápu, že v souvislosti s vydáváním Vlasty Parkanové to jako její stranický kolega cítí,“ řekla Právu.

Jak řekl Právu šéf KSČM Vojtěch Filip, jeho strana bude podporovat jen návrh, pod který její zástupce připojil svůj podpis, tedy zrušení doživotní imunity. „Jsem proti úplnému zrušení imunity, pokud platí dělba mezi mocí výkonnou a zákonodárnou, tak platí i to, že jedna nemůže převážit druhou. K tomu slouží imunita,“ prohlásil.

S absolutním zrušením imunity nesouhlasí ani Kalouskův stranický kolega a předseda klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík. „Myslím, že zachována by měla být pro případy projevů učiněných ve Sněmovně, navíc s pojistkou, aby nemohla policie zadržet poslance, a znemožnit mu tak účast na hlasování,“ uvedl Gazdík.

„Jde o zavedení tzv. indemity, tedy ochrany při projevech v parlamentu,“ dodal s tím, že je nutné zachovat pasáž v ústavě, která umožní se souhlasem šéfa komory zadržet člena parlamentu, je-li přistižen při páchání trestného činu.

Reklama

Výběr článků

Načítám