Hlavní obsah

Tajné služby budou moci prolamovat bankovní tajemství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuzemské tajné služby získají přístup k údajům, které podléhají bankovnímu tajemství. Počítá s tím novela o bankách, kterou v úterý podepsal spolu s dalšími dvěma zákony prezident Václav Klaus. Informoval o tom mluvčí Hradu Radim Ochvat.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

České zpravodajské služby budou mít na základě novely zákona možnost získat přístup k údajům, které podléhají bankovnímu tajemství. Budou k tomu ale potřebovat povolení soudu, o které budou moci žádat jen pro případy boje s financováním terorismu.

Zpravodajci se podle novely budou muset v bankách prokazovat originálem soudního povolení, které musí směřovat ke konkrétnímu klientovi. Banky pak mají kopii povolení uchovávat. Tajné služby budou muset také sněmovní komisi pro kontrolu Bezpečnostní informační služby (BIS) informovat o tom, kolikrát takto o údaje z bankovních účtů žádaly.

Novela také umožní České národní bance (ČNB) odejmout bankovní licenci za zamlčení nebo sdělení nepravdivých podstatných údajů.

Klaus podepsal i novelu zákona o ozbrojených silách České republiky. Ta povoluje vojákům využívat rušičky. Zjednoduší se také vysílání letadel s humanitární pomoci do zahraničí.

Třetí podepsanou normou je novela kontrolního řádu. Nový zákon zavádí jednotná pravidla a měl by také zamezit množství kontrol, jejichž opakování nebo duplicita nejsou nutné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám