Hlavní obsah

Referendum dalo zelenou stavbě bioplynové stanice na Opavsku

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ano výstavbě bioplynové stanici, řekli v sobotu v obecním referendu obyvatelé Větřkovic na Opavsku. Z 624 voličů ve vsi se referenda zúčastnilo 309 lidí, což je 49,5 procenta. Z toho 227 obyvatel, 73 procent dotázaných, odpovědělo kladně na otázku "Souhlasíte s výstavbou bioplynové stanice v areálu zemědělského družstva?".

Foto: Reuters

Referendum, ilustrační foto.

Článek

„Referendum je platné,“ potvrdil větřkovický starosta Dušan Lederer (Naše Větřkovice). Uvedl, že referendum vyhlásili letos na jaře místní zastupitelé, protože chtěli, aby o stavbě rozhodli sami občané. „Myslím, že mohlo přijít víc lidí,“ naznačil starosta a dodal, že on sám je pro stavbu bioplynové stanice.

Tu chce ve svém areálu za zhruba 50 miliónů korun postavit Zemědělské a obchodní družstvo Slezská Dubina Větřkovice. Bioplynová stanice má zpracovávat biologicky rozložitelný materiál, z něhož bude vyráběna elektřina i teplo.

Výsledek referenda, i když s ním počítal, potěšil předsedu představenstva družstva Františka Hellebranda. „Bylo by nešikovné, kdyby to bylo nerozhodné nebo jen těsné. Takhle se pro stanici vyjádřila valná většina lidí,“ řekl a dodal, že referendum nebral jako komplikaci. „Nechceme, aby naše podnikání omezovalo lidi.“

Kdy stavba bioplynové stanice začne, Hellebrand zatím neví. Byl by rád, kdyby bylo ještě letos. „Nejprve musíme získat souhlas s ČEZ Distribuce s připojením a potom ostatní povolení. Když vše půjde hladce, tak do konce příštího roku spustíme provoz,“ poukázal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám