Hlavní obsah

Začátek prázdnin vyžene statisíce lidí na cestu, hrozí kolaps dopravy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začátek letních prázdnin bývá na silnicích pravidelně jedním z krizových období, kdy se prakticky v jeden okamžik vydá na cestu nebývalé množství lidí. Na řidiče tak může na silnicích čekat nejen velmi silný provoz, který budou ještě více komplikovat opravy a uzavírky, ale rovněž policie s dopravně-bezpečnostními akcemi.

Foto: Radek Plavecký, Právo

S kolonami se setká nejeden motorista.

Článek

Asociace českých cestovních kanceláří očekává, že na dovolenou o nadcházejícím víkendu vyrazí přes milión Čechů. Z toho se zhruba půl miliónu lidí vydá do zahraničí a dalších 600 000 až 700 000 stráví volno v Česku.

Policistům stačí i letmý pohled do statistik, aby zjistili, že prázdniny nejsou z hlediska nehodovosti žádnou selankou. Jen loni došlo v prázdninovém provozu k 12 815 dopravním nehodám, při kterých zahynulo 138 osob. Škoda se podle policie vyšplhala na více jak 800 miliónů korun.

Pozor na vysoké teploty

Policisté očekávají na tuzemských silnicích nejsilnější provoz od pátečního poledne do pozdních hodin a následně ještě v sobotu dopoledne.

"Naše ambice nejsou být u každé problémové zatáčky nebo křižovatky. Chceme v prvé řadě usměrňovat provoz, řídit ho, řešit hrubé porušení pravidel silničního provozu nebo mimořádné situace," uvedl k policejním akcím šéf dopravní policie Leoš Tržil.

V souvislosti s očekávanými velmi vysokými teplotami, které mají v pátek i o víkendu panovat, policisté upozorňují, že právě vysoké teploty se mohou negativně projevit na soustředěnosti a únavě řidičů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám