Hlavní obsah

Prezident Klaus stvrdil přístup Chorvatska do EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Václav Klaus ve středu podepsal přístupovou smlouvu Evropské unie s Chorvatskem. Ratifikační proces v České republice tak úspěšně skončil.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus

Článek

Parlament smlouvu schválil nedávno poměrně hladce. Na počátku června hlasovalo ve Sněmovně pro schválení smlouvy 151 poslanců z přítomných 164. Senát souhlasil s dohodou již dříve.

Budoucí členství Chorvatska musejí ratifikovat všechny současné členské státy EU. Někdejší země Jugoslávie by se měla stát osmadvacátým členským státem unie k 1. červenci příštího roku.

Souhlas se vstupem Chorvatska ze strany České republiky byl přitom ještě loni ohrožen. Podle původní dohody se totiž mělo přistoupení Chorvatska schvalovat současně s výjimkou z Lisabonské smlouvy, kterou si vyžádal Václav Klaus a která měla být pojistkou proti případnému prolomení Benešových dekretů.

ČSSD, která má v Senátu většinu, s takovým postupem nesouhlasila, a mohlo tak dojít k zablokování. Loni v říjnu bylo ale rozhodnuto o tom, že nedojde ke spojení hlasování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám