Hlavní obsah

Za zelené budou do Senátu kandidovat Topol a Michálek

Právo, Jan Rovenský, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spisovatel Jáchym Topol a bývalý šéf Státního fondu životního prostředí Libor Michálek budou v podzimních volbách kandidovat za Stranu zelených do Senátu. Právu to v neděli sdělil předseda strany Ondřej Liška.

Foto: Milan Malíček, Právo

Libor Michálek

Článek

„Kromě jmen jako Eliška Wagnerová, Přemysl Rabas či Ivan Gabal se nám podařilo pro senátní volby získat Jáchyma Topola, který bude kandidovat v Mladé Boleslavi, a Libora Michálka, který se bude o hlasy voličů ucházet na Praze 2 a 3. Myslím, že to jsou dvě extrémně zajímavá jména,“ řekl Liška.

Podle šéfa SZ probíhají jednání s KDU-ČSL a Pirátskou stranou o jejich podpoře Michálkovi v Praze.

Naopak politické kariéře dal vale herec Martin Stropnický, o němž se uvažovalo, že bude kandidovat za zelené v Praze. „Nedávno jsem začal novou práci v médiích a při zvážení všech souvislostí jsem se rozhodl dát přednost jistotě před nejistotou kandidatury,“ řekl Právu. Stropnický dodal, že to nicméně neznamená nějaké ochlazení k zeleným.

Skifař Chalupa se rozmyslel

SZ se naopak podařilo do senátních voleb v Brně získat bývalou ústavní soudkyni Elišku Wagnerovou a například na Náchodsku podpoří exsenátora Bedřicha Moldana, který se o křeslo uchází za TOP 09.

Svou kandidaturu do Senátu za LIDEM si rozmyslel skifař a olympionik Václav Chalupa, který měl před rozštěpením Věcí veřejných bojovat o horní komoru právě za VV. „Pan Chalupa se rozhodl nekandidovat,“ sdělila Právu vicepremiérka Karolína Peake. LIDEM tak zbývá jediný kandidát, a to primář dětského oddělení chrudimské nemocnice David Kasal.

Podle Peake se rýsují možná spolupráce s některými regionálními stranami v krajských volbách, o jaké partaje jde, nechtěla uvést.

„V některých krajích máme rozjednáno, že by se na kandidátkách mohli objevit někteří naši lidé. Volby nejsou naše priorita, jelikož nemáme velké finanční zajištění, ale hlavně se chceme soustředit na postavení před podzimním sjezdem LIDEM,“ dodala.

Lidovci ještě hledají

Lidovci mají zatím kandidáty ve 13 obvodech z 27. V několika se snaží předseda Jiří Bělobrádek zlanařit známé osobnosti, jinde se domluvili s jinými stranami na podpoře jejich kandidátů. „Ještě vyjednávám kandidáty pro Prahu 2, Benešov a některé moravské obvody,“ řekl Právu Bělobrádek.

S podporou KDU-ČSL může počítat třeba kandidát zelených na Chomutovsku bývalý poslanec zelených Přemysl Rabas, nebo kandidát ČSSD a zelených na Praze 12, sociolog Ivan Gabal.

Na Chrudimsku lidovci podpoří kandidáta SNK-ED, starostu Chrudimi Petra Řezníčka. Lidovci tento okrsek drželi dlouhých 16 let, ale místopředseda Senátu Petr Pithart už nechce počtvrté kandidovat.

Na lidovecké soupisce je několik i celostátně známých osobností. Na Náchodsku bude v jejich barvách kandidovat bývalý generální ředitel hasičského sboru Miroslav Štěpán. Obhajovat na Vsetínsku chce např. Jiří Čunek. Mezi kandidáty jsou i tři bývali poslanci. Ve Zlíně Ludvík Hovorka, v Českých Budějovicích Jaromír Talíř a v Litoměřicích Vladimír Říha.

Reklama

Výběr článků

Načítám