Hlavní obsah

Výbor ROP Severozápad má nové vedení, dočasný šéf odstoupil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výkonný výbor ROP Severozápad zvolil ve středu po odstoupení místopředsedy Tomáše Hybnera (NS-LEV21) nové vedení. Předsedou je Jaroslav Komínek (KSČM) z Ústeckého kraje, místopředsedou Jakub Pánik (ČSSD) z Karlovarského kraje. Hybner rezignoval na funkci místopředsedy i člena výboru poté, co se mu nepodařilo prosadit odvolání ředitel Úřadu regionální rady ROP Severozápad Pavla Markvarta.

Foto: Právo

Tomáš Hybner (NS-LEV 21) odstoupil

Článek

Markvart vede úřad od loňského prosince. Ve funkci nahradil Petra Kušnierze, který od března 2011 čelí před soudem obžalobě kvůli údajným machinacím s evropskými dotacemi. Pro Markvartovo odvolání hlasovalo pět členů výboru, který tvoří zástupci zastupitelstev Ústeckého a Karlovarského kraje. Tři členové se zdrželi, tři byli proti. Hybner vedl výkonný výbor od 11. června, kdy výbor odvolal dosavadního předsedu Jiřího Šulce (ODS).

Hybner byl v době, kdy se odehrála smutně známá karlovarská losovačka na dodavatele stavby KV Arény, prvním náměstkem primátorky.  [celá zpráva]

Tentokrát kritizoval ředitele Markvarta kritizoval za údajně špatnou personální politiku, špatnou komunikaci s představiteli Evropské komise, špatné hospodaření úřadu, neřešení problému s dotacemi pro Krajskou zdravotní a nevhodnou kritiku ústeckého okresního soudu a státního zastupitelství.

Kritiky se Markvart dočkal především za své vyjádření o tom, že státní zástupkyně Lenka Bradáčová povolila domovní prohlídku úřadu nezákonně. "Jestli si myslíte, že nemám bránit úřad, když se mu děje bezpráví, dejte mi takový pokyn. Je-li to špatně, odvolejte mě," řekl dnes před hlasováním o svém odvolání Markvart. [celá zpráva]

Na dotačním úřadu je v posledních týdnech rušno. Kontroluje ho ministerstvo financí, před dvěma týdny si pro dokumentaci ke čtyřem projektům přišla policie a začátkem června tam byli na týdenní kontrole úředníci Evropské komise. Řešili deset nejproblémovějších projektů, které vytypoval ministerský audit a u nichž by žadatelé dokonce měli vracet část dotací. ROP Severozápad přerozděluje 19 miliard korun, z toho 16 miliard korun je už ve smlouvách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám