Hlavní obsah

Fronta překazila meteorologům předpověď, místo slunce půl dne propršelo

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ještě v neděli varovali meteorologové před tropickými vedry, která měla republiku v těchto dnech sužovat, místo toho se ale na většině míst v úterý ráno zatáhlo, přišel déšť a teploty v Čechách tropy nepřipomínaly. Podle ČHMÚ je však složité předpovědět počasí v oblasti atmosférických front, které nad ČR přechází. Proto nastaly při předpovídání komplikace.

Oblačnost přecházející přes Českou republikuVideo: www.meteopress.cz, Novinky

 
Článek

„Počasí v oblasti atmosférických front vždy dělalo problémy při předpovídání počasí. O to více v letním období, když se frontální rozhraní vlní nad naším územím nebo v blízkém okolí,“ hájil meteorology Stanislav Racko z ČHMÚ.

Místo předpokládaných veder tak od jihozápadu v ranních hodinách zasáhl území České republiky bouřkový komplex, který se vytvořil nad Německem. Oblačnost ale začala při jeho postupu k severovýchodu slábnout a útvar se projevil souvislou sprškou zejména ve Středočeském, Plzeňském, Karlovarském a Jihočeském kraji. Právě na některých místech jižních Čech během dopoledne spadlo až 30 milimetrů srážek.

Přitom ještě v neděli varoval Český hydrometeorologický ústav před vlnou extrémních veder, která měla trvat do středy. Bouřky se měly vyskytovat spíše na lokální úrovni.

„Komplikace při předpovídání počasí až do definitivního odchodu frontálního rozhraní z našeho území bude pokračovat ještě v nejbližších dvou dnech, jejichž dokladem je poměrně složitě formulovaná předpověď počasí,“ uvedl Racko.

„V každém případě očekáváme na frontě během středečního odpoledne, večera a následující noci zatím nejintenzivnější bouřkovou činnost,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám