Hlavní obsah

Levice kvůli kauze Rath ztrácí voliče, už by neměla ústavní většinu

Právo, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kdyby se v červnu konaly volby do Poslanecké sněmovny, převahu by měly levicové strany. ČSSD a KSČM by však už nedaly dohromady ústavní většinu, na kterou dosahovaly v minulých měsících.

Foto: Petr Horník, Právo

Bohuslav Sobotka (vpravo) a Lubomír Zaorálek (oba ČSSD).

Článek

Vyplývá to z aktuálního volebního průzkumu agentury STEM, podle kterého by ČSSD získala ve Sněmovně 74 mandátů a třetí KSČM 41. Na druhém místě by skončila ODS s 50 poslanci.

Podle ředitele agentury STEM Jana Hartla se na poklesu preferencí ČSSD odrazila především kauza uvězněného exhejtmana Davida Ratha. "Rozviklalo to podporu protestních hlasů. Dříve chtělo volit ČSSD mnoho naštvaných lidí, které kauza Rath zviklala," míní Hartl.

Foto: David Ryneš, Novinky

Předpokládaný zisk mandátů v červnu 2012 podle STEM

Část protestních hlasů podle Hartla spolkne Strana práv občanů - zemanovci, která ve stranickém modelu získala 3,3 procenta, ale při součtu všech předpokládaných volebních hlasů se blíží k pětiprocentní hranici. Podle Hartla se dá nicméně předpokládat, že do sněmovních voleb se objeví zcela nové strany, které se právě na těchto protestních hlasech budou pást. "Zřejmě to bude ANO 2011 Andreje Babiše, možná Dělnická strana, otázkou je, co udělají Paroubkovi národní socialisté,“ uvažuje Hartl.

Do parlamentu by se podle průzkumu dostala i KDU-ČSL s devíti mandáty. "Znovu se ukazuje, že tradiční zázemí lidovců není zcela zdecimováno," komentoval pro Právo stabilní vzestup mimoparlamentní strany Hartl. Vládní TOP 09 by měla 26 poslanců.

Může za to kauza Rath, míní sociální demokraté

Sociální demokraty propad preferencí nepřekvapuje. „Dalo se s jistotou očekávat, že si sociální demokracie u veřejnosti pohorší. Za to, co se stalo, nese odpovědnost David Rath. Věřím, že se nám podaří důvěru veřejnosti získat zpět i tím, jak jsme se v té kauze zachovali,“ řekl Právu šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanci David Rath a Jeroným Tejc (oba ČSSD)

„Je naprosto logické, že po takovéto kauze preference trochu klesnou,“ uvedl místopředseda strany Jiří Dienstbier.

Reklama

Výběr článků

Načítám