Hlavní obsah

Prezident Klaus přijal na Hradě předního euroskeptika Nigela Farage

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Téměř tajně přijel v pondělí na Pražský hrad europoslanec a lídr britské pravicové strany UKIP (Strana pro nezávislost Spojeného království) Nigel Farage, který je považován za hlavu euroskeptického hnutí v Evropském parlamentu. Břitký rétor Farage, který si často ve svých projevech nebere na své poslanecké kolegy servítky, se setkal s českým prezidentem Václavem Klausem. Přijel na pozvání konzervativního euroskeptického hnutí Akce D.O.S.T., které má v některých postojích prezidentu Klausovi blízko.

Foto: Petr Horník, Právo

Nigel Farage

Článek

Schůzku s prezidentem potvrdil mluvčí Hradu Radim Ochvat. Britský nejznámější euroskeptik z Hradu zamířil do pražského hotelu Leonardo, kde se sešel s lídrem pravicové Strany svobodných občanů Petrem Machem a předsedou slovenské SoS (Sloboda a solidarita) Richardem Sulíkem.

„Václav Klaus je jediný vrcholný představitel státu z celé Evropy, který zastává hluboce euroskeptické postoje. Představuje opozici vůči budování evropského superstátu. Já jsem představitel strany, která jeho postoje sdílí. Takže naše diskuze byla velmi podnětná, bylo skvělé s ním hovořit. Má velké obavy z toho, že každá krize, které v Evropě čelíme, je pro Brusel jen další záminka k tomu, aby uzmul kus naší demokracie. Čili tohle byla hlavní myšlenka naší debaty,“ sdělil po schůzce Právu Farage. Podle jeho slov je potřeba, aby euroskeptici dali dohromady plnohodnotnou volitelnou opozici.

Poukázal například na Finsko, kde v loňských parlamentních volbách výrazně uspěla strana Praví Finové, která je pro omezení imigrace a vystupuje proti EU a NATO. „Česká republika je na dobré cestě. Je zde více stran a hnutí, která o naši věc usilují,“ řekl Farage.

Foto: Jiří Kubíček, Právo

Richard Sulík, Nigel Farage a Petr Mach (zleva).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám