Hlavní obsah

Stovky lidí uctily památku parašutistů, kteří zabili Heydricha

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident ČR Václav Klaus s dalšími politickými špičkami se v pondělí ráno zúčastnili pietního aktu k 70. výročí úmrtí parašutistů, kteří provedli atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Akci u památníku v pravoslavném chrámu Cyrila a Metoděje přihlíželo několik stovek lidí, kteří zcela zablokovali dopravu v Resslově ulici u Karlova náměstí.

Politici a stovky lidí uctili památku parašutistůVideo: Novinky

 
Článek

„Považuji za naprostou povinnost, abychom na tuto událost vzpomínali. Plná Resslova ulice znamená, že je stále mezi námi dost lidí, kteří na to nechtějí zapomenout, a to i mezi mladšími generacemi, a to je moc dobře,“ řekl po ukončení pietní akce novinářům prezident.

Foto: Stanislav Zbyněk, Právo

Prezident Václav Klaus před chrámem v pražské Resslově ulici

Kromě něj se aktu účastnili premiér Petr Nečas (ODS), předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS), ministr obrany Alexandr Vondra (ODS), pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS), místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) a europoslanec Jan Zahradil (ODS), stejně jako mnoho představitelů armády, váleční veteráni a duchovní. Mezi účastníky šlo zahlédnout i další politiky, například poslankyni Janu Černochovou (ODS) či předsedkyni strany Suverenita Janu Bobošíkovou. Přítomen byl i předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Busta Josefa Gabčíka

Po položení květin u památníku se konala zádušní mše za zemřelé parašutisty a návštěva krypty, ve které se po atentátu na Heydricha všech sedm parašutistů ukrylo.

Ani jeden z nich nepřežil

„Tento hrdinský čin mimo jiné popírá mýtus, který pejorativně říkáme sami o sobě, že jsme kapitulantský národ. Tito muži nekapitulovali, bojovali do posledního náboje,“ uvedl po aktu premiér Petr Nečas.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně Sněmovny Němcová připomněla i zásluhy lidí, kteří členům operace Anthropoid pomohli. „Sami by na ten čin nestačili. Byla zde spousta lidí, kteří jim byli ochotni poskytnout veškerou materiální pomoc už šest měsíců před samotným atentátem. Tito lidé na to tvrdě doplatili, většina z nich byla popravena,“ řekla Právu Němcová.

Během pietního aktu v davu zřejmě kvůli vedru zkolabovala mladá žena, kterou ošetřila záchranka.

Reklama

Související témata:

Související články

Lidice si připomněly 70 let od vyhlazení

Před 70 lety, 10. června 1942, se odehrál ve středočeských Lidicích obrovský masakr. Malá vesnice a především její obyvatelé padli za oběť nacistické mstě....

Výběr článků

Načítám