Hlavní obsah

Hráz na Pelhřimovsku se z větší části zhroutila, obci Kletečná hrozí povodeň

Právo, ČTK, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tři čtvrtiny hráze rybníka Dolní Kladiny u Zachotína na Pelhřimovsku se v úterý kolem páté hodiny odpoledne rozpadly. V nejvíc ohrožené obci Kletečná byl vyhlášen třetí, tedy nejvyšší stupeň povodňové aktivity. K evakuaci obyvatel tu zatím nepřistoupili, řekla mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.

Foto: Jana Pechová, Právo

Hloubení náhradního odtoku z rozměrného rybníka Dolní Kladina, kterému prosakuje hráz

Článek

"Záleží na tom, zda se vytvoří povodňová vlna, pak se zvolí optimální postup. Zatím lidem nic nehrozí," řekla mluvčí. Aktuálně se schází okresní krizový štáb. Práce na zpevňování hráze podle Musilové pokračují.

Starosta Humpolce Jiří Kučera Právu řekl, že se hasičům stále daří zasypávat odtok vody kamením a že se jeho hladina nezvyšuje. Podle něj tak zatím evakuace není nutná.

Jak informovala mluvčí krajského úřadu z Vysočiny Jitka Svatošová, krajští silničáři poskytli k navážení kamene z lomu Nemojov čtyři tatry. Neustálý zásyp propadající se hráze kamenem je totiž jediný způsob, jak udržet odtok vody v bezpečném objemu.

Hráz rozměrného rybníka Dolní Kladina v katastru obce Zachotín na Pelhřimovsku začala prosakovat v pondělí večer. Částečnou úlevu přineslo vybagrování provizorního odtokového koryta.

„Kolem vpusti u hráze se vytvořila kaverna a od pondělního večera byl pozorován značný průsak. Od 20 hodin tak byli hasiči na místě a snažili se hráz provizorně utěsnit. Kolem páté ráno se zdálo, že to bude v pořádku. Když jsme ale o dvě hodiny později přijeli na kontrolu, zjistil se další propad a průsak,“ shrnul vývoj případu šéf pelhřimovských hasičů Jiří Hörner.

„Nemovitosti po proudu potoka jsou neobydlené a tábor, kde jsou v současné době děti na škole v přírodě, naštěstí leží výš. Takže okolí v dosahu rizika bylo informováno, ale evakuovat jsme nikoho nemuseli,“ uvedla policejní mluvčí Hana Kotková. Jak doplnila, z preventivních důvodů policisté uzavřeli cyklostezku mezi Zachotínem a Žirovem.

Rybník Dolní Kladina má 30 hektarů plochy a hráz drží 650 tisíc kubíků vody. Kdyby došlo k nejhoršímu, problém by měla příměstská část Humpolce, obec Kletečná.

Rybník obec vyplavil před 120 lety

„Podle pramenů už jednou Kladiny (soustava dvou rybníků, pozn. red.) obec vyplavily, ale na to už pamětníci nejsou, mělo by to být tak 120 let zpět,“ uvedl předseda místní samosprávy Milan Eigel.

Místní hasiči roznesli 18 nejohroženějším domům kolem potoka pytle s pískem a rozdali pěnu k případnému ucpání dveří. „Kdyby došlo k nejhoršímu, bylo by zasažených daleko víc. To by šla voda až k hospodě, někdo to tu spočítal,“ poznamenal jeden z hasičů.

Foto: Jana Pechová, Právo

Místní hasiči roznesli 18 nejohroženějším domům kolem potoka pytle s pískem a rozdali pěnu k případnému ucpání dveří.

Kolem třetí hodiny odpoledne se nicméně podařilo vytvořit na kraji hráze náhradní odtokové koryto, který začala do údolí proudit voda z rybníka způsobem řízeného odtoku.

„Říct, že je nebezpečí zažehnáno, by bylo věštěním z křišťálové koule. Je třeba snížit hladinu, a tím tlak na hráz, kterou protéká čím dál tím víc vody,“ uvedl starosta Humpolce Jiří Kučera.

Jak doplnil, kvůli rozlehlosti rybníka by se hladina, půjde-li vše podle toužebného přání, mohla snížit do středečního rána o metr.

Všichni se tak modlí, aby do napjaté situace nevstoupily nečekané komplikace - například stále hrozící přívalový liják.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám