Hlavní obsah

Ve Sněmovně opět veselo: Hájíte demagogii zlodějů, obořil se Kalousek na Tejce

Novinky, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se při projednávání církevních restitucí velmi ostře pustil do šéfa poslanců ČSSD Jeronýma Tejce. Prohlásil o něm, že je lhář a demagog, který hájí demagogii zlodějů. Kalouska rozhořčila Tejcova slova, že církve dostanou více majetku, než vlastnily k 25. únoru 1948.

Přestřelka ve Sněmovně: Kalousek nazval Tejce demagogemVideo: Novinky

 
Článek

„Lžete, pane předsedo klubu sociální demokracie. Podlehl jste demagogii zlodějů. Hájíte tedy demagogii zlodějů. Jste lhář a demagog,“ hřímal ve středu Kalousek na Tejce u řečnického pultíku. V jednacím sále tím vyvolal křik.

Emočně vypjatou chvilku vyvolal spor mezi Kalouskem a Tejcem o charakter církevních restitucí. Šéf poslanců ČSSD prohlásil, že vládní koalice hýbe s majetkovou podstatou českého státu. Ministr financí opáčil, že o žádné vydání majetku českého státu nejde. A upozornil, že majetek, který má být církvím vrácen, je zablokován.

Následně opět vystoupil Tejc a svým vystoupením vybičoval Kalouska k ostré reakci. Předseda poslanců ČSSD prohlásil, že nejde o žádné restituce. „Restituce je vrácení do původního stavu, ale tady se nic do původního stavu nenavrací. Tady se dává více práv a více majetku, než které k 25. únoru 1948 církve a tyto organizace vlastnily,“ prohlásil Tejc.

Poté, co si vyslechl, že je lhář a demagog, šéf poslanců ČSSD prohlásil, že je na Kalouskovi vidět, jak mu jde o schválení restitucí. „Miliardy škrtá, ale tady najednou miliardy hledá,“ jízlivě poznamenal. Podávat stížnost k mandátovému a imunitnímu výboru Tejc nebude. „Ve vztahu k urážkám zrovna od pana ministra jsem imunní,“ podotkl.

"Nic není nezvratného"

O mnoho mírnější byla diskuse mezi Kalouskem a šéfem komunistických poslanců Pavlem Kováčikem. Ten také hovořil o tom, že návrh jde hluboko před 25. únor 1948. „Nic na světě není nezvratného, jen smrt,“ poznamenal pak k církevním restitucím.

Kalousek za to složil Kováčikovi ironicky hold. „Jinak dovolte, abych rovněž složil hold panu poslanci Kováčikovi. On mluvil naprosto konzistentně, zcela nad věcí a je srozumitelný. On nám tady řekl, že nic není nezvratitelné. On nám z bohorovné pozice své politické strany řekl, schvalte si, co chcete, my to stejně zase jednou ukradneme podruhé,“ prohlásil.

Kováčik oplatil stejnou mincí. „I já jemu skládám hold. Opět nezklamal,“ uvedl. Předseda poslanců KSČM pak církevní restituce přirovnal k navracení majetku zemědělcům po listopadu 1989. „Za združstevněnou hubenou kozu se vracelo deset krav a traktor k tomu navrch,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám