Hlavní obsah

Poslanci rozhodnou o stíhání Chaloupky bez doporučení výboru

– Praha • Aktualizováno
Právo, nig

Mandátový a imunitní výbor nepřijal na středečním jednání žádné doporučující usnesení pro Sněmovnu, zda vydat nebo nevydat poslance VV Otto Chaloupku trestnímu stíhání. Protikorupční policie jej podezírá z trestného činu přijetí úplatku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec Otto Chaloupka

Článek

Rozhodnutí tak bude na všech poslancích. Předseda výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD) požádá Sněmovnu o doplnění programu tak, aby se o vydání či nevydání Chaloupky hlasovalo v úterý příští týden.

Pokud by Chaloupku Sněmovna zbavila imunity, pak by mu hrozil trest až deseti let vězení, což je vyšší sazba, neboť se ho měl dopustit jako úřední osoba, tedy jako veřejný činitel.

Jak Sobotka uvedl, on sám navrhl usnesení, aby Sněmovna doporučila zbavení Chaloupky imunity, nicméně nezískal pro to potřebný počet hlasů. Podpořilo jej pouze pět poslanců. Proti hlasovali členové VV. „Hlasování pak šlo napříč stranami, já osobně byl pro a ve Sněmovně budu také hlasovat pro vydání,“ prohlásil Sobotka.

„Členové mandátového a imunitního výboru neměli pro své rozhodování k dispozici policejní spis. Rozhodovali jsme se pouze na základě žádosti policie, která obsahovala podrobnější odůvodnění, vyjádření poslance Chaloupky a vyžádali jsme si některá upřesnění od policie,“ řekl Právu Sobotka.

Chaloupka trvá na své nevině

Chaloupka se měl trestného činu dopustit tím, že inkasoval od svého asistenta Vratislava Vařejky každý měsíc pětadvacet tisíc korun z jeho pětatřicetitisícového přijmu. Chaloupka to nikdy nepopřel a tvrdil, že šlo o peníze na volební kampaň před komunálními volbami v roce 2010, v nichž Vařejka neúspěšně kandidoval.

„Nejsem si vědom, že bych udělal něco protizákonného a už vůbec, že bych úmyslně udělal něco špatně,“ řekl Právu poslanec už loni v dubnu, kdy kauza vyplula na povrch.

Vařejka poté, co poslanec po něm nechtěl posílat peníze na účet, ale přebíral je v hotovosti, nabyl podezření, že Chaloupka si ponechává peníze pro sebe. Začal si tedy jejich setkání nahrávat. „Když jsem nesouhlasil s jeho jednáním, tak mi vyhrožoval, že se pomstí a už nebudu pracovat pro Věci veřejné,“ prohlásil poté Vařejka.

Parlament přispívá každý měsíc 35 tisíci korunami na platy asistentů zákonodárců. Ti pracují na živnostenský list a svou odměnu obdrží po předložení faktury podepsané poslancem či senátorem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám