Hlavní obsah

Pospíšil má novou páku na Rampulu: roky brzdil kauzu gripenů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) tvrdí, že vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula na dva roky zabrzdil vyšetřování kauzy údajné korupce při plánovaném nákupu letounů Gripen. Podle něj nedokázal požádat o pomoc vyšetřovatele ve Švédsku, Češi tak dostali jejich informace až před měsícem. Zprávu o tom ministr poslal Nejvyššímu správnímu soudu, který bude rozhodovat o budoucnosti Rampuly.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vlastimil Rampula

Článek

Podle dokumentu pro soud nařídila v březnu 2010 tehdejší nejvyšší žalobkyně Renata Vesecká, aby se Rampulův úřad na Švédy obrátil. Vrchní státní zástupce to prý neudělal a zdůvodnil to tím, že o zajímavých důkazech ve Švédsku nic nevědí. Uvedly to Hospodářské noviny (HN).

"Informace jsou zavádějící, účelové a nezakládají se na pravdě," řekl k tomu deníku Rampula. Podle něj Pospíšil zneužil aktuální informace z vyšetřování, k nimž jako politik a ministr nemá mít přístup.

Pospíšil odvolal Rampulu loni na návrh nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Pražský městský soud ho ale vrátil do funkce. Prý se neprokázalo, že by závažně porušil své povinnosti. Pospíšil poté podal kasační stížnost. Podle něj Rampula závažně porušil své povinnosti například tím, že odmítl poskytnout Nejvyššímu státnímu zastupitelství informace, protahoval vyšetřování kauzy gripenů či zasahoval do případu údajného tunelování Investiční a poštovní banky a kauzy České pivo.

Reklama

Výběr článků

Načítám