Hlavní obsah

Brusel zřejmě Praze zatrhne sedmimiliardovou dotaci na metro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražskému dopravnímu podniku hrozí, že nedostane sedmimiliardovou dotaci na výstavbu metra A do Motola. Nesplňuje totiž podmínku, že do zprovoznění nového úseku bude v provozu autobusový terminál a záchytné parkoviště P+R na Dlouhé Míli na sídlišti Dědina, což požadoval posudek v rámci procesu EIA.

Foto: Petr Janiš, Právo

Stroj na ražbu tunelu pražského metra

Článek

Jednou z podmínek kladného stanoviska odboru ochrany prostředí pražského magistrátu k výstavbě prodloužení metra bylo to, že úsek bude zprovozněn "až v návaznosti na realizaci a zahájení provozu autobusového terminálu a parkoviště P R na Dlouhé Míli." Terminál měl být součástí modernizace železniční trati Praha - Kladno s odbočkou na letiště.

Tato podmínka je ale v příštích letech nesplnitelná, podnik proto hledá náhradní řešení. "V současně době se připravuje k realizaci dopravní terminál Veleslavín, který bude kromě autobusového terminálu obsahovat i více než 100 parkovacích míst P R. V rámci schvalovacího procesu žádosti o dotaci z Operačního programu Doprava je Evropská komise o způsobu řešení této záležitosti průběžně informována," sdělila Lojínová.

Kvůli úsporám ale původně hrozilo, že ani u stanice Veleslavín záchytné parkoviště nebude. Na Dlouhé Míli se navíc počítalo s výrazně větším parkovištěm, které mělo nabídnout několik stovek parkovacích míst.

Komise se žádostí zabývala od srpna

Podle ministerstva dopravy se Evropská komise (EK) žádostí DPP o dotaci zabývá od srpna loňského roku. V prosinci byl schvalovací proces přerušen, EK měla k žádosti připomínky. Po dopracování byla žádost v březnu letošního roku opět předložena, komise si ale vyžádala další upřesňující informace. Podle ministerstva se jedná o běžný postup.

"Zpracování těchto dodatečných informací je v odpovědnosti žadatele projektu, tj. Dopravního podniku hl. m. Prahy. V případě akceptování těchto dodatečných informací ze strany EK by následně již nic nemělo bránit dokončení schvalovacího procesu," napsal ČTK Roman Kluzák z tiskového oddělení ministerstva dopravy.

Stavba metra bude stát podle cenové úrovně z roku 2008 zhruba 19 miliard korun. DPP by chtěl z EU získat dotaci asi 287,7 milionu eur (7,4 miliardy korun). Na část výstavby si podnik půjčí také od Evropské investiční banky (EIB). Nový úsek metra bude měřit přes šest kilometrů a měl by být zprovozněn v roce 2014. Jeho součástí budou čtyři nové stanice Červený Vrch, Veleslavín, Petřiny a Motol. Původně Praha plánovala vybudovat metro až na letiště v Ruzyni, ale kvůli nedostatku peněz trasu zkrátila. Zastávka Dlouhá míle tak z plánu vypadla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám