Hlavní obsah

Rathovo jméno v trestním oznámení bylo, podezřelý ale nebyl, tvrdí Zeman

Právo, har, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jméno poslance Davida Ratha se objevilo v trestním oznámení, na jehož základě se před řadou měsíců rozjelo vyšetřování kauzy, v níž je nyní stíháno osm lidí včetně samotného Ratha. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, na jehož stole materiál původně přistál, ale zároveň potvrdil, že nyní již bývalý středočeský hejtman v oznámení nefiguroval jako podezřelý.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Článek

„Jméno pana doktora Ratha tam bylo, ale ne jako pachatele trestné činnosti,“ řekl v pátek Právu Zeman. Další informace, například kdo trestní oznámení podal, ale neprozradil.

Nechtěl se vyjádřit ani k tomu, zda v podání padla jména i dalších podobně významných politiků. „To je věc, kterou nebudu ani potvrzovat, ani vyvracet. To nechám bez komentáře s ohledem na stadium vyšetřování,“ prohlásil.

Rath, který momentálně pobývá v litoměřické vazební věznici, ve čtvrtek večer vydal prohlášení, v němž uvedl, že si připadá jako politický vězeň. Hovořil o léčce a politickém podtextu kauzy. Spekulace o politickém pozadí žalobci odmítají.

Normální kriminální případ

„Já bych řekl, že to je velice laciné prohlášení k tomu, aby se odmítla velice dobrá práce státního zastupitelství a policie. Já toto odmítám a zásadně říkám: je to normální kriminální případ,“ uvedl Zeman.

„Já si skutečně zakládám na tom, že státní zastupitelství je nezávislé na moci výkonné, a navíc osoba dozorové státní zástupkyně, doktorky Bradáčové, myslím si, že dává velikou záruku toho, že se jedná o nezávislé vyšetřování,“ doplnil nejvyšší žalobce.

Ústecká státní zástupkyně Lenka Bradáčová, která má případ na starost, se vyjádřila podobně. „V žádné fázi řízení od počátku nebyl politický tlak. Nejen tlak, ale ani jakýkoli kontakt. Kauza nemá žádný politický podtext. Každý obviněný má právo volit svůj styl obhajoby. Pan doktor Rath volí tento styl, je to jeho právo na obhajobu,“ řekla Právu.

O politickém pozadí pochybuje i pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula. „Těžko bych v tom hledal jakoukoliv účelovost. Prostě tady probíhalo podle trestního řádu nějaké řízení, byly zjištěny okolnosti. A pokud bylo zjištěno, že je důvodné zahájit trestní stíhání, tak se tak stalo,“ sdělil.

Zeman nesouhlasí ani s některými názory, podle nichž by mohlo být obvinění Ratha předtím, než to s konečnou platností odsouhlasí Sněmovna, v rozporu s ústavou.

„Vezmeme-li v úvahu text ústavy a řekněme zdravý rozum do jedné a do druhé ruky, tak posouzením těchto dvou věcí dospějeme k tomu, že tento postup je naprosto v souladu s ústavou,“ míní Zeman.

Postup konzultovala s ústavními právníky

Bradáčová v této souvislosti v médiích například uvedla, že ještě před zatčením Ratha konzultovala postup s ústavními právníky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Státní zástupkyně Lenka Bradáčová

Zeman se v souvislosti s kauzou lehce dotkl i tématu plánovaných úsporných opatření a možného snižování počtu policistů.

„Já se nechci pouštět do spekulací v žádném případě, poněvadž nemám k dispozici analýzy. Ale je asi logické, že práci, kterou v současné době dělá 38 tisíc policistů, tak má-li ji dělat 30 tisíc policistů, tak někde těch osm tisíc musí chybět, zákonitě. To jsou poměrně kupecké počty,“ odpověděl na dotaz Práva, zda by policie podle něho mohla být v důsledku výraz-ných škrtů méně efektivní při vyšetřování podobných případů.

Chtěli koupit nemocnici?

Rath spolu se svými spolupracovníky a dalšími obviněnými v kauze Kateřinou Pancovou a Petrem Kottem podle deníku Lidové noviny uvažovali o tom, že si pořídí vlastní nemocnici. Deník v této souvislosti zmínil zařízení v Roudnici nad Labem.

Jednatel a spolumajitel Podřipské nemocnice s poliklinikou v Roudnici nad Labem Josef Krajník ale spekulace, že by jednali o prodeji nemocnice s někým z obviněných okolo Ratha, odmítl. Nemocnice podle něj není na prodej a majitelé o tom ani neuvažují.

„Odmítám spekulace o naší nemocnici. O prodeji neuvažujeme, a to ani v případě, kdy by došlo k naplnění nejhoršího scénáře a zdravotní pojišťovny s námi neuzavřely smlouvu na činnost některých oddělení. Stejně tak můžu kategoricky odmítnout, že bychom v minulosti jednali o prodeji s někým z obžalovaných v kauze Davida Ratha,“ říká Josef Krajník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám