Hlavní obsah

Kvůli úplatkům pro Ratha mohou poprvé jít ke dnu i firmy

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Firmám zapleteným do korupční kauzy bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD) hrozí vážné problémy. Pokud se ukáže, že jejich představitelé jednali nezákonně jménem a ve prospěch svých společností, mohou být zrušeny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

David Rath

Článek

Zákon o trestní odpovědnosti právnických osob je účinný od ledna a šlo by zřejmě o jeho první aplikaci. Státní zástupkyně Lenka Bradáčová Právu ve středu prozradila, že o jeho využití uvažuje.

"Známe ten předpis, zvažujeme ten předpis, otázkou je jen taktika. To je má jediná odpověď," uvedla Bradáčová.

Zákon nově říká, že pokud se prokáže, že majitel, jednatel nebo i pracovník firmy při páchání trestného činu nejednal na vlastní pěst, ale jako zástupce podniku, soud může takovou firmu pokutovat, zabavit jí majetek, nebo ji dokonce zrušit.

Pro firmy existuje dokonce ekvivalent vyšetřovací vazby v podobě dočasného pozastavení výkonu jednoho nebo více předmětů činnosti. Jeho smyslem je – stejně jako u fyzické osoby – , aby firma coby pachatel nemohla pokračovat v trestné činnosti.

Pachatel musí jednat za firmu

Hlavním kamenem úrazu pro policii je dokázat, že například úplatkář skutečně vystupoval jako reprezentant firmy, a nikoli soukromá osoba. O rozdávání úplatků při veřejných zakázkách se totiž na valné hromadě nebo zasedání představenstva zpravidla nehlasuje.

"V zákoně je uvedeno, že právnická osoba může být pachatelem činu v případě, že je spáchán jejím jménem, v jejím zájmu nebo v rámci její činnosti. A to tak, že jedná se statutárním orgánem, jeho členem nebo jinou osobou, která je oprávněna za právnickou osobu jednat," vysvětlil právník Milan Šperl.

"Například zaměstnanec by musel čin spáchat na základě rozhodnutí té společnosti nebo pokynu či pověření jejích orgánů," podotkl dále.

Teoreticky však může být firma stíhána i v případě, že neprovedla taková opatření, která by zabránila jejím lidem páchání v trestné činnosti a která po ní lze spravedlivě požadovat. "Jde například o vnitřní řády firem, které je pak třeba zkoumat v každém jednotlivém případě," uvedl Šperl.

Podle něj by právě případ středočeských a severočeských dotačních machinací mohl být první ukázkou použití nového zákona. "Musím se přiznat, že sám, když jsem o tomto případu ve středu četl, jsem si říkal, zda nepůjde o první případ tohoto rázu, a bude samozřejmě zajímavé sledovat to dál," dodal Šperl.

Zatím pět firem

V souvislosti s Rathovou úplatkářskou aférou padla zatím jména pěti společností. Manažeři Pavel Drážďanský z Konstruktivy Branko, a. s., Ivana Salačová

z FISA, s. r. o., a Lucie Novanská z ML Compet měli být podle neoficiálních informací také mezi osmi podezřelými, které policie v pondělí zadržela.

Další firmy, jejichž manažery policie stíhá, jsou podle zjištění Práva Puro Clima a Brown Medical. Firmy Středočeskému kraji dodávaly stavby, zařízení do nemocnic nebo se podílely na organizaci tendrů.

Ani jedna z firem ve středu neposkytla Právu vyjádření. "Nikdo z vedení není přítomen," opakovala pouze pracovnice, která ve středu zvedala telefony ve stavební firmě Konstruktiva Branko. Ta letos vysoutěžila zakázku na opravu zámku Buštěhrad.

V ostatních společnostech telefony nikdo nebral a na e-maily neodpovídal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám