Hlavní obsah

Nečas má problém udržet na uzdě vlastní poslance

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někteří poslanci ODS začali dělat vrásky stranickému šéfovi a premiéru Petru Nečasovi. V době, kdy premiér potřebuje každý hlas nad pověstnou stovku, aby dokázal prosadit ve Sněmovně vládní návrhy, se z klubu ODS ozývají různé podmínky.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Nečas ve Sněmovně

Článek

Problém někteří mají např. s církevními restitucemi či s novým rozpočtovým určením daní. Svéhlavost svých poslanců ucítil premiér ve středu, když chtěl ve Sněmovně prosadit záchranný fond eurozóny.

Za deset lidí zaskočí "eurohujeři z ČSSD"

Když se ukázalo, že vládě nepomůže ani prořídlý klub soc. demokracie, která s úmluvou nemá problém, premiér raději prosadil odklad hlasování na červen.

„Mám problémy s podporou toho návrhu, ale doufám, že se tady najde dostatečná množina různých eurohujerských členů soc. dem., kteří to podpoří,“ řekl Právu poslanec ODS David Šeich.

Podle Borise Šťastného z ODS je takových poslanců nejméně deset.

„Oznámil jsem předsedovi klubu, že pro mě je to otázka přesvědčení a že sdílím názor prezidenta Václava Klause a dalších konzervativních hlasů uvnitř ODS, které říkají, že nejdříve musíme vyřešit problémy doma a pak teprve tančit podle toho, jak Evropa hraje,“ řekl Právu.

Jan Florián, který se do Sněmovny dostal díky preferenčním hlasům z posledního místa pražské kandidátky, má zase problémy s církevními restitucemi.

Nelíbí se i restituce a daně

„Vyplatit 59 miliard církvím v době, kdy republika potřebuje stimulovat ekonomiku, považuji za mrhání peněz daňových poplatníků. Já jsem pro to, aby se církvím finanční kompenzace neposkytla, aby se jim vrátil pouze majetek, jako fary a kostely. Zaznamenal jsem hlasy více poslanců ODS, že by pro tuto variantu byli, ale nechtějí to veřejně prezentovat,“ řekl Právu Florián. Dodal, že mu chybí také soupis majetku.

Zatím ale nechce říci, zda bude hlasovat proti. Vrátit církvím pouze majetek navrhuje ČSSD. Restituce nechtějí podpořit ani véčkaři. Zákon počítá s tím, že církve dostanou majetek v hodnotě 75 miliard a za ten, který vrátit nelze, získají finanční kompenzaci 59 miliard v průběhu 30 let (s inflací až 96 miliard).

S novým rozpočtovým určením daní, jak jej prosazuje TOP 09 a které počítá s tím, že si obce a města přilepší na úkor čtyř velkých měst, mají poslanci ODS problém dlouhodobě. A vypadá to, že nepomůže ani fakt, že se premiér dohodl s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) na kompromisu. Ten by měl upravit návrh poslanců TOP 09. Jejich novela zákona prošla prvním čtením, ale do druhého se ještě kvůli nesouhlasu ODS nedostala. Poslanec ODS Petr Tluchoř požaduje, aby zákon projednala nejdřív vláda.

„Předpokládám, že nebudeme podporovat žádný individuální poslanecký návrh. Myslím, že rozpočtové určení daní je závažná věc, a proto myslím, že by to měl být vládní návrh,“ řekl Právu Tluchoř.

Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura nemyslí, že by poslanci začali rebelovat. „Zásadní je, aby byl zákon schválen, a jestli je pro to sto procent hlasů z ODS, nebo jestli nějaký hlas chybí, není důležité. Pevně ale věřím, že nakonec ve většině případů budeme vystupovat jednotně,“ řekl Právu Stanjura.

Reklama

Výběr článků

Načítám