Hlavní obsah

ŘSD zlanařilo vyhozenou znalkyni, která poukázala na korozi mostů

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znalkyně Miloslava Pošvářová, jež po kontrole mostních konstrukcí na dálnici D47 odhalila korodující ocelové konstrukce a následně byla propuštěna od firmy, kterou si stát pro tyto kontroly objednal, bude spolupracovat přímo s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD). V pátek o tom informovala mluvčí ŘSD Martina Vápeníková.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pověřený šéf ŘSD René Poruba, ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) a bezpečnostní ředitel ŘSD Václav Jahodář

Článek

"Delší dobu sleduji zarputilost a důkladnost, s jakou paní Pošvářová přistupuje k posuzování dopravních staveb v České republice. Myslím, že by byla škoda jejích znalostí nevyužít. Proto jsem se rozhodl konzultovat s ní další kroky v případu zvlněné dálnice D47 a již včera jsem jí nabídl spolupráci,“ uvedl v pátek k angažování znalkyně René Poruba, který je pověřen řízením ŘSD.

Pošvářová poukázala na skutečnost, že na některých mostech úseku dálnice D47 masivně korodují  části ocelových konstrukcí, které by přitom měly mít antikorozní úpravu. Znalkyně vyslovila i obavu, že bez dalšího zásahu by mohla být ohrožena i statika těchto mostů. [celá zpráva]

Následně s ní její zaměstnavatel ukončil spolupráci. Podle ženy šlo o reakci na to, že se ozvala a poukázala na problém. [celá zpráva]

Použitá ocel je přitom dražší právě kvůli tomu, že má odolávat korozi, aniž by potřebovala nátěr.

Rezavějící konstrukce navíc nejsou jediným problémem této dálnice. ŘSD se již delší dobu pře se stavitelem o to, kdo je odpovědný za zvlnění komunikace a zda do jejího podloží patří například pneumatiky, které v něm byly při zkušebních sondách nalezeny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám