Hlavní obsah

Jarní sluníčko je nejagresivnější, varují lékaři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konečně jsme se dočkali horkého víkendu. Lidé vyrazí ven v tričkách, kraťasech, sukních, nedočkavci se možná půjdou ochladit k vodě. Rozhodně by podle lékařů svoje tělo neměli vystavovat slunci, aniž by se předtím namazali krémem s vysokým ochranným filtrem.

Foto: Aleš Honus, Právo

Lidé vyrážejí na koupaliště.

Článek

Podle pražské kožní lékařky Miroslavy Jechortové jsou jarní sluneční paprsky nejagresívnější. Toho, kdo se nenamaže opalovací mastí, můžou ohrozit popáleniny prvního stupně, jež se projevují zarudnutím kůže, pálením, anebo se dokonce může objevit solární ekzém, který už vyžaduje odbornou péči. Při něm se objeví pupínky, puchýřky.

„Je třeba užít ochranných filtrů s číslem alespoň 50. Postupně se může snižovat na 30 a 20,“ upozornila.

„Teď je nejhorší období. Kůži, kterou jsme v zimě schovávali pod kabáty, najednou vystavíme přímému slunci. Není na to připravená, popálení může nastat během patnácti až dvaceti minut pobytu na slunci,“ varuje.

V Praze a Hradci už čekají

I pražská záchranka upozornila, že jarní dny s vysokými venkovními teplotami, které máme před sebou, mohou přinést zdravotní potíže nejen chronicky nemocným, ale i zdravým jedincům.

„Dodržování pitného režimu – děti dva litry, dospělí minimálně 3,5 litru – omezení pobytu na slunci mezi 11. až 15. hodinou a ochrana kůže opalovacím krémem s UV faktorem,“ připomíná prevenci proti nežádoucím účinkům sluníčka tiskové oddělení záchranky.

Je už možné zajít na zelené trávníky venkovních koupališť a lázní? Podle zjištění zpravodajů Práva to o nadcházejícím letním víkendu bude obtížné.

V Praze lze od 28. dubna vyrazit do Žlutých lázní na břehu Vltavy. Do stále chladné řeky skočí asi málokdo, areál ale nabízí sportovní atrakce nebo posezení v některém z barů. Provoz zahájil také aquapark Petynka v Praze 6 se stometrovým tobogánem. Do 30. dubna návštěvníci za vstup neplatí.

Slibná předpověď počasí uspíšila otevření venkovního koupaliště Flošna v Hradci Králové. Poprvé se otevře v sobotu.

„Přestože není voda v bazénech ještě vyhřívaná, mohou se jí návštěvníci osvěžit,“ sděluje ředitelka Správy nemovitostí Jaroslava Bernhardová.

Přestože olomoucký akvapark chystá otevření svého letního areálu až ve druhé polovině května, mohou již nyní využívat ti, kteří se chtějí koupat pod širým nebem, jeho tzv. výplavový bazén, který je s vnitřní částí spojen.

Přírodní koupaliště Rolava v Karlových Varech bylo tento týden napuštěno vodou. „To znamená, že voda je čistá,“ uvedl Petr Masák (nez. za Alternativu), zastupitel a jednatel městské společnosti KV City Centrum, která koupaliště provozuje.

„Smlouvu s vodní záchrannou službou ale máme až od 1. června, takže koupaliště bude o víkendu v provozu na vlastní nebezpečí,“ dodal. „Ostatní zařízení bude k dispozici, tedy včetně sociálního zázemí.“

Někde otevřít koupaliště nestihnou nebo nechtějí

Venkovní aquaparky na jihu Čech zůstávají uzavřené. „Je zatím ještě příliš brzo a současné otevření by bylo ekonomicky nevýhodné,“ řekla Právu mluvčí jindřichohradecké radnice Karolína Průšová.

Provozovatelé otevřených koupališť v Ústeckém kraji nadcházejících letních teplot k předčasnému otevření areálů nevyužijí. „Nedá se to v tak krátké době připravit,“ zastřešil mínění většiny kolegů Miroslav Svoboda, vedoucí mosteckého Aquadromu.

Podobně jsou na tom i Jihomoravané. Tam je nejbližší termín otevření v půli června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám